Основен сутерен - опции за устройство и съвети за изграждане на различни видове основи (85 снимки)

Практиката на експлоатация на жилищни сгради показва, че не си струва да се поставят стени директно върху основата. Първо трябва да изградите мазе. Той ще предпази стените и пода от влага, студ и в резултат на това мухъл и плесен в помещенията. Изграждането на сутерена трябва да се подхожда много сериозно, защото носи голямо натоварване от теглото на цялата къща.

Необходимо е внимателно да изберете материала за неговата конструкция, декорация, хидроизолация, изолация, за да не се озадачавате по-късно с проблема с ремонта му.

Разновидности на фундаментни цокли

Много снимки на фундаментни цокли показват разлики в дизайна, материалите и технологията на производство. По отношение на стените, изградени отгоре, те са изпъкнали, вдлъбнати и разположени край до край със стената. При изграждането на изпъкнал цокъл е необходимо да се осигурят наклони или отливи за оттичане на дъждовна вода.

Материалът за производството на сутерена на основата може да бъде тухла, естествен камък, монолитен бетон, бетонни блокове.

Ако изберете тухла, най-добре е да използвате плътна керамика с висока температура на изпичане на марката M-250. Има висока якост, подходяща за изграждане на критични строителни конструкции: основи, сутерен, стени, прегради.

Най-надеждната е монолитна бетонна фундаментна основа. По време на изграждането му не се използват шевове, което увеличава неговата здравина, но ако направите всичко сами, тогава трябва да вземете предвид допълнителните разходи за труд при изграждането на кофраж, правейки рамка от армировка.

Хидроизолация

Много важен въпрос при изграждането на сутерена на основата е нейната изолация от влага. Необходимо е да се предпазите от дъжд, топене на сняг, проникване на влага от земята.

На фугите на сутерена с основата и със стената се полага водоустойчив ролков материал. Така влагата се блокира от две прегради: между основата, цокъла и стената. Полага се на два слоя и се закрепва с битумен разтвор, за да се улесни по-късното изграждане на стени.

За вертикална защита на основата на основата се използва боядисване със специални лакове и бои, намазване с плътен битум и намазване с проникващи разтвори.

Най-често се използва рулонна хидроизолация на базата на битум и още по-добре с добавяне на полимери. Закрепва се към вертикални равнини с лепило, мастика или чрез нагряване с газова горелка.

Затопляне

Ако мазето на основата не е изолирано, тогава през студения сезон до една трета от топлината му може да напусне къщата. Разходите за отопление се увеличават, комфортът на жилищата намалява, появяват се влага и мухъл.

Използването на екструдирана полистиролова пяна за изолация на мазето на основата е един от най-добрите варианти. Фиксира се със строително лепило и се фиксира със специален крепеж. При правилен монтаж повърхността е идеално равна.

Първо трябва да маркирате всичко и да изчислите необходимото количество изолация. След това изрежете отделните листове по размер. Поставете метален профил отдолу, за да поддържате първия ред изолация.

Нанесете лепило върху листовете и внимателно ги прикрепете към основата, така че лепилната смес да не излиза извън ръбовете. След това фиксирайте листовете с фиксиращи дюбели, като леко потопите шапките в изолацията.

Необходимо е също така да се осигури защита на нагревателя от слънцето.Със същото лепило се закрепва гипсовата мрежа, нанася се още един слой, така че дебелината да е 4-5 милиметра. След като лепилото изсъхне, цокълът се облицова с предварително избран материал.

Обикновената пяна е по-добре да не се използва. Той е много мек, така че лесно се притиска, гриза се от мишки, рони се и се разпада с времето.

Довършителни работи

Завършването на мазето на основата включва не само декоративни, но и защитни функции. Ето защо трябва да се обърне повече внимание на избора му. Сега има много материали. Но най-вероятно ще бъде възможно да изберете правилния след построяването на самата къща, така че да пасва хармонично на фасадата, покрива и други строителни елементи.

За основата са подходящи материали, които не се страхуват от влага, ниски и високи температури.

Завършването на мазето на основата се извършва по различни начини:

  • мазилка и след това боя;
  • бетонна повърхност;
  • нанесете облицовка;
  • облицовка с естествен или изкуствен камък;
  • използват се цокълни панели.

Надеждността и дълготрайността на една жилищна сграда се определя от много фактори: дали основата е надеждна, дали стените са здрави, дали покривът тече. Но не трябва да губим от поглед значението на мазето на основата: нейната здравина, хидроизолация, изолация и как е завършена.

Снимка на фундаментен цокъл


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор