Армировка за основата - оразмеряване и съвети за определяне на оптималната марка (90 снимки)

Основните материали, които изграждат основата, са бетон и армировка. Независимо от избрания тип бетонна основа, предварителното укрепване е задължителен процес, извършван в съответствие с изискванията на стандартите и технологията на работа.

Именно наличието на вътрешна адхезия с армировка осигурява на бетона истинска здравина и издръжливост. Без него той е доста крехък.

Видове арматурни пръти

При полагане на малки обеми в частния сектор и особено в големи мащаби, когато става въпрос за изграждане на високи конструкции, изпълнението на армировъчни работи е съществена част от изграждането на конструкцията. Основната му същност е да увеличи якостта на бетона, както вече беше споменато по-горе.

В момента са известни два основни вида армировъчни пръти: метални и фибростъкло. Последните се наричат ​​по различен начин като композитна армировка за основата.

В строителството те започнаха да се използват наскоро. Основното им предимство, въз основа на този фактор, е устойчивостта на корозия. Металният тип, за съжаление, не може да се похвали с такова свойство.

Според практическите доказателства за здравина и издръжливост, композитните пръчки все още губят от металния тип, въпреки че имат всички основания да излязат на преден план след известно време.

Имайки предвид малко повече метални пръти от стомана, фокусът е върху формата на сечението. Винаги е кръгла. За да се подобрят якостните свойства, прътите са изработени с винтова оребрена повърхност.Оттук и името - спираловидна повърхност.

Изчисляването на армировката за основата се основава на данни за съвкупността от общите действащи натоварвания. В зависимост от това как вертикалните и страничните сили ще повлияят на конструкцията и каква проектна стойност ще имат, се решава въпросът за броя на армировъчните пръти, видовете на техните сечения и разпределението на стъпките на тяхното оформление в тялото на бетона.

Досега повечето строителни и монтажни организации предпочитат метала като по-доказан материал. От друга страна, продуктите от фибростъкло се възползват в много отношения по отношение на спестяването на суровини, изразходвани за продуктите.

Ако параметрите на диаметрите на металните пръти варират от пет до тридесет и два милиметра, тогава тези от фибростъкло се произвеждат с диаметри от четири до двадесет милиметра. Несъмнено такъв диаметър на армировката за основата, като същевременно се спазват всички изисквания за спазване на строителните правила, е много по-полезен.

Разликата се прави от марките стомана. Прътите се произвеждат от въглеродна и нисколегирана стомана. Марката трябва да бъде маркирана от производителя. Съответно се извършва изборът на един или друг вид пръчки.

Какви пръти се използват при изливане на различни видове основи

В частния сектор при изграждането на вили или селски къщи се използват пръти с диаметър от осем до шестнадесет милиметра. Диаметърът се избира в зависимост от вида на основата.

Лентовата основа, основата на плочата или основата на пилота предполага фиксиране на стоманени пръти в кофража преди изливане, избрани отделно за всеки тип основа.

Вече известната оребрена винтова армировка е един от двата вида стоманени пръти. Металната армировка за основата може да има гладка повърхност.

Ако оребреният тип се използва в зони, където са концентрирани натоварвания на опън, тогава ролята на свързващи джъмпери е предвидена за гладки пръти. Основните натоварвания не се отнасят за тях.

Методи за изграждане на рамка

Технологията на армировката предвижда предварително сглобяване на металната рамка. Структурата му е различна. Създава се метален продукт, който се монтира в кофража. Според метода на сглобяване се разграничават следните технологични методи:

Промишлените сгради и съоръжения се изграждат с изграждането на основа, в която рамката е направена от метални пръти, сглобени в цяло изделие с помощта на точково заваряване.

Вторият популярен метод е плетене на армировка под основата. Рамката е продукт, изработен от стоманени пръти, свързани със специална плетачна тел. Диаметърът му обикновено е осем милиметра. От него се правят и усукват бримки, през които минават стоманени пръти.

Закрепването ви позволява бързо да извършите процеса на подреждане на рамката, но му дава малка свобода на движение. Заваряването също включва използването на пръти, маркирани с буквата "C".

В резултат на процеса на заваряване се получава твърда връзка. Това се счита за недостатък, тъй като първоначалната здравина на металните пръти се губи в местата на заваръчните шевове.

Съвети за начинаещи монтьори

Металът не е евтин материал. Особено в мащаба на голям строителен обект. Правилно поръчване на фитинги може да бъде само специалист, който правилно изчислява количеството му в зависимост от обема на работа.

По-трудно е за непрофесионалист да свикне с този бизнес. Затова си струва да започнем малко да изучаваме темата за армировката. Вижте снимки на армировка за основата. Научете какво е диапазон.Научете технологията на работа.

Фото армировка за основата


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор