Воден топъл под - 110 снимки на монтажни работи, схеми и опции за полагане на тръби и инструкции за монтаж "направи си сам"

Използването на подово отопление в апартамент е логично. Този тип отопление има няколко предимства пред другите отоплителни системи. Водата се налива дълго време в тръбите и се затопля с природен газ, който е най-евтиният енергиен носител. Ако проектирането на подово отопление е направено правилно, то ще се изплати през следващите години.

Проектиране на подово отопление

Устройството на топъл под с вода има два вида:

  • Мокро строителство;
  • Сухо строителство.

Въпреки че мокрият монтаж на подово отопление е сложен процес, те имат повече предимства. Сухото строителство се използва само за дюшеме. "Мокро строителство" получи името си, защото в него се излива цименто-пясъчна замазка.

Преди да предприемете монтажни работи, трябва да помислите как да направите правилно топъл под. И първото нещо, което се изисква, е да подготвите пода.

Монтажът се извършва върху здрава бетонна основа. Полиетиленовото фолио, положено върху основата, служи като пароизолация.

За да направите основата не само здрава, но и топла, трябва да поставите полистиролова пяна върху филма. Това е евтин и издръжлив материал, с ниски свойства на топлопроводимост, той ще служи като нагревател.

Последният слой на тортата ще бъде цименто-пясъчна замазка. За да се получи подвижна смес и лесен монтаж, към нея се добавя пластификатор. За повишаване на якостните характеристики на замазката се използва телена мрежа.

Следва полагането на тръби, през които ще циркулира водата. Средната височина на замазката е 3-5 см, не трябва да се прави твърде голяма, тъй като топлопредаването ще намалее. При малка височина на замазката топлината няма да се разпредели равномерно върху повърхността на пода.

По време на процеса на нагряване в замазката ще настъпи топлинно разширение. За да се компенсира този процес, е необходимо да се постави амортисьорна лента между стената и замазката.

Най-добре е да покриете замазката с керамични плочки или порцеланови каменинови изделия. Тези довършителни материали са оптимално подходящи за пренос на топлина. Можете да използвате по-евтино покритие, например ламинат, килим, линолеум. Основното условие за тези материали е икона, показваща способността им да взаимодействат с топъл под.

В каква стая можете да организирате подово отопление

В идеалния случай тръбите за подово отопление трябва да бъдат положени в началото на изграждането на къща. При изчисляване на топъл под с вода си струва да се вземе предвид височината на стените и вратите. Те трябва да са достатъчно високи, тъй като височината на подовото отопление може да достигне до 20 см.

Основата за циментовата замазка трябва да има граница на безопасност. В противен случай трябва да се изравни, тъй като неравностите ще повлияят неблагоприятно на потока на охлаждащата течност, което ще доведе до въздушни шлюзове и повишаване на налягането в тръбите.

Всички строителни работи трябва да бъдат завършени преди полагането на подово отопление. Стаята не трябва да има големи топлинни загуби, в противен случай отоплението няма да може да осигури необходимото отопление.

Как да положите тръби за подово отопление

Препоръчително е да изберете тръби, които могат да възстановят първоначалната си форма след огъване. Продавач-консултантът ще ви помогне с този избор.Ако се съмнявате, можете да поискате сертификати за съответствие на продукта.

Ако имате опит, тогава можете да инсталирате топъл воден под със собствените си ръце. За да направите това, е необходимо правилно да спазвате стъпката на полагане на тръбата. Тези размери се изчисляват въз основа на изчисляването на температурното натоварване на пода, както и дължината на контурите и размера на помещението.

Първоначалният размер на стъпката започва от 100 mm, понякога е 600 mm. Има вид тръба, която не позволява стъпка от 100 mm, такъв малък размер ще счупи тръбата.

Плюсовете и минусите на топъл воден под зависят от начина на полагане на контурите. Има 3 вида стайлинг:

  • Монтаж със змия;
  • Монтаж на охлюв;
  • Комбиниран стайлинг.

За да получите отопляема зона по краищата на помещението, опитни монтажници използват променлива стъпка за полагане на контури. Тогава разстоянието между контурите на топлинните тръби е 100-150 mm, а по-близо до центъра 200-300 mm. Този метод е приложим при всички видове полагане на водни подове.

На различни снимки на подове с водно отопление можете да определите метода на инсталиране. Това е трудна работа и въпреки че вместо тази система може да се направи електрическо отопление, подът с водно отопление е много по-икономичен.

Снимка на подово отопление с вода


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор