Котли на твърдо гориво - съвети за избора и монтажните характеристики на съвременните модели (130 снимки)

Модерните жилищни къщи са голям комплекс от комуникации, чиято задача е да осигури всички битови нужди на жителите. Нивото на благосъстоянието на собствениците зависи от степента на техническо оборудване на жилищата.

Много внимание се обръща на отоплителната система. Често той не само отоплява къщата, но и осигурява непрекъснато снабдяване с топла вода. Отоплителните котли на твърдо гориво за къща с две вериги ще се справят с тази задача.

Нашият партньор онлайн магазин Fornaks предлага отоплителни котли на твърдо гориво, които са отлична алтернатива на газовото и електрическото оборудване. Компанията работи директно с водещи руски производители и осигурява богат избор, отлични цени и пълно гаранционно обслужване.

Компанията разполага с богат избор от котли за отопление на твърдо гориво, каталогът съдържа различни видове надеждни котли за отопление на твърдо гориво:

 • Класически котли на твърдо гориво.
 • Котли с продължително горене.
 • Котли на пелети.

Компанията "Форнакс" предлага да закупи котли на твърдо гориво за дома и градината.

Устройството на котли за твърдо гориво

Традиционният котел на твърдо гориво е конструкция, сглобена от отделни модули в един корпус.

Най-простият котел на твърдо гориво в контекста е както следва:

 • Устройството, в което се извършва топлообмен (топлообменник), е важна връзка в котела. С негова помощ се подава нагрят димен газ. Изработен от стомана или чугун. Стоманеният елемент е по-евтин, устойчив на температурни промени, но бързо се износва.Топлообменникът от чугун не е подложен на корозия, дългосрочен.
 • Камера, в която се изгаря гориво. Задължителен атрибут - вратата.
 • Решетка с решетки. Служи за подаване на въздух. Осигурява равномерен слой гориво, отсявайки излишната пепел.
 • Отвор за почистващи ходове.

Изброените по-горе елементи се считат за основни в тези системи. Въпреки това, такова устройство може да има като компонент спомагателни елементи, които значително опростяват използването на механизма.

Регулатор на сцеплението. Механичният регулатор е важна част, с помощта на която се регулира температурата в кухината на захранващия тръбопровод. С негова помощ се контролира температурата на въздуха в пещта. Регулаторът се разширява при нагряване, засяга затвора, след което последният се отваря леко.

Регулирането на сцеплението може да се извърши автоматично, без човешка намеса. Този механизъм е малък и се намира на предната стена.

Разновидности и предимства на котлите на твърдо гориво

Има два вида котли на твърдо гориво за продължително горене:

Устройство с типичен тип горене. Имат устройства за контрол на температурата, две камери. Не изисква сложна поддръжка, лесен за използване. Като гориво се използват торфени брикети, брезови въглища, отоплителни пелети, дърва за огрев.

Недостатъците включват: използването на голямо количество гориво, ниска ефективност, неизбежността на честото почистване.

Възможно е монтиране на стоманен капацитет към котела. По време на горенето резервоарът ще натрупва и задържа топлина.

Котел за твърдо гориво с продължително горене - този тип устройство няма недостатъци, като класически котел. Има: пиролизен и тлеещ тип.

Пиролизният котел е двукамерен.При пълно зареждане на пещта котелът работи самостоятелно до 12 ч. Не изисква често почистване, тъй като практически няма пепел.

Предимствата на този тип включват дълго време на горене, използване на различни горива, устройството работи автоматично.

При тлеещите системи горенето става отгоре надолу. Те имат голяма камина, така че продължителността на такова устройство е най-малко една седмица. Горивото за този тип трябва да има ниско съдържание на влага, без катран.

Ръководство за избор

Отбелязваме някои характеристики, по които трябва да изберете котел на твърдо гориво:

 • вид гориво, отоплението с въглища се препоръчва в устройства с високо въглеродна стомана, докато дърва за огрев могат да се използват в чугунен котел;
 • мощността на котелната система, капацитетът на горивната камера, от която зависи отоплителната площ;
 • мощността на котелното помещение и размерът на отопляемата площ зависят от вида на материала;
 • цена за монтаж;
 • ефективност;
 • оперативни разходи;
 • издръжливост;
 • при постоянна консумация на топла вода е по-целесъобразно да се инсталира котел с допълнителен резервоар за отопление.
 • котел за гориво, оборудван с вентилатор, работи по-добре;
 • обърнете внимание на производителя на продукта.

Сега котлите на твърдо гориво се произвеждат от много компании. Но за да закупите качествен продукт, трябва внимателно да разгледате не само техническите параметри на устройството, но и надеждността на производителя.

Ако решите да закупите висококачествено и издръжливо устройство, тогава трябва да разгледате продуктите на някои марки, представени на снимката на котли за твърдо гориво.

Снимка на котли на твърдо гориво


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор