Термостат на батерията - съвети за избор на устройство и 90 снимки на монтаж на различни видове радиатори

Чрез регулиране на скоростта на потока на охлаждащата течност в радиатора можете да контролирате температурата на неговото нагряване и следователно микроклимата в помещението. Термостатът помага за решаването на този проблем. Ще ви разкажем за видовете това устройство и как да го инсталирате.

Конструкция и принцип на действие

Това устройство се състои от два основни блока - вентил и термостатична глава за контрол на температурата. В продажба можете да намерите модели, предназначени за различни видове отопление, които могат да се използват за монтаж на тръби с различни диаметри.

Най-често главата може да се сваля, така че различни видове управляващи компоненти са подходящи за използвания вентил. Тази стандартизация на седалката прави използването на устройството много удобно.

Термостатът ви позволява да осигурите комфортна температура в помещението, да спестите енергия, да намалите финансовите разходи за отопление. В същото време принципът на работа на термостата е да контролира потока на входящата охлаждаща течност в съответствие с необходимия режим на отопление.

Термостатичната глава съдържа контейнер със среда, която реагира чувствително на показанията на температурата. При нагряване той се разширява, което води до увеличаване на контейнера и блокиране на хода на охлаждащата течност от пръта. При охлаждане протича обратната реакция.

Предимствата на устройството са както следва:

 • лекота на инсталиране и работа;
 • ергономичност;
 • широк диапазон на регулиране на температурата;
 • равномерност в преразпределението на охлаждащата течност.

Конструктивни характеристики на термичния вентил

Устройствата на този компонент включват два елемента - спирателен конус и седалка. Заключващият механизъм също така осигурява припокриване на пролуката за движение на охлаждащата течност. Вентилът се избира в зависимост от вида на окабеляването. Те са различни за еднотръбно и двутръбно окабеляване, както се вижда на снимката на термостата на батерията.

За производството на корпуса се използват само устойчиви на корозия материали, често със специално хромирано или никелово покритие. В продажба можете да намерите продукти от месинг, бронз, неръждаема стомана.

Последният вариант е по-предпочитан по отношение на надеждността и нивото на регулиране, но цената на такъв модел е по-висока. Бронзовите и месинговите колеги се предлагат в по-голяма степен, но качеството им зависи от характеристиките на сплавта.

В зависимост от вида на изпълнение има ъглови и прави модели. Последната опция е пропуск. Също така, термостатите могат да бъдат част от слушалките на отоплителната система. Изборът се прави в зависимост от условията на монтаж.

Термични глави: видове и предимства

Термостатичните компоненти, които се използват в термостатите, могат да бъдат ръчни, механични или електронни. При еднакви функции видовете температурни контролери за батерията се различават по лекота на използване.

Наръчник

Това е най-простият вариант, базиран на принципа на работа на конвенционален клапан. При завъртане на главата в една посока потокът на охлаждащата течност намалява, при завъртане в другата посока се увеличава.

Устройствата са евтини и доста надеждни. Но по отношение на комфорта те са значително зад своите колеги. Обикновено те се поставят на входа и изхода. Те действат като сферични кранове.

Механични

Устройствата могат да осигурят желаната температура без постоянна човешка намеса. В конструкцията се отличава силфон - контейнер, пълен с газ или течност. Тези температурни агенти се характеризират с висок коефициент на разширение, поради което при нагряване те увеличават обема си.

Инструкциите за използване на термостата се основават на принципа, че маншонът ще поддържа стеблото. Последният блокира пътя за охлаждащата течност, когато цилиндърът се нагрява и разширява. Когато веществото в силфона се охлади, размерът на цилиндъра намалява, налягането върху пръта става по-малко и той се издига.

Механичните устройства позволяват по-прецизен контрол на температурата. Но това свойство зависи от инерцията на веществото в цилиндъра на силфона. Ако се използва газ, реакцията на устройството ще бъде по-висока. Но производството на такива модели е много по-трудно, което означава, че те ще бъдат по-скъпи.

Течностите реагират на температурни промени с по-бавна скорост, но разликата в точността ще бъде изключително малка. Ето защо най-често такова решение се избира при производството на термостат. Има и модели с дистанционен сензор с капилярна тръба.

Електронен

Това е по-скъпо, но в същото време масивно устройство. Предполага наличието на електронно табло и блок за инсталиране на батерии - батерии. Движението на стеблото не се настройва от температурните промени в маншона, а от специален сензор.

В този случай необходимият режим може лесно и удобно да бъде зададен по всяко време, но ще трябва редовно да наблюдавате работата на батериите.

Разграничаване:

 • Устройства със затворена логика. Можете да промените само основните параметри в тях.
 • Устройства с отворена логика, позволяващи възможност за дълбоко препрограмиране.
 • Домакински модели, които работят на принципа на механичните колеги, но имат електронен дисплей.

Монтажни характеристики

Инсталирането на термостат на батерията със собствените си ръце обикновено се извършва на радиатори от алуминий, стомана или биметални модели на височина над 800 mm.

Необходимо е да изберете място по такъв начин, че да е достатъчно за регулиране на ръчно или механично устройство. Дизайнът на електронния модел също трябва да пасва, но не трябва да бъде покрит с плътни завеси.

Монтажът се извършва в следния ред:

 • захранващият щранг е напълно блокиран с пълно изтичане на вода;
 • на известен интервал от радиатора се изрязва хоризонтална част от тръбата, последвано от изключване от системата;
 • ако устройството е поставено на еднотръбна система, тогава е необходимо първо да се оборудва джъмпер в системата между входа и изхода - байпас;
 • регулаторният вентил и спирателният кран се освобождават от стеблото и гайките, които са навити в пробките на самия радиатор;
 • тръбопроводът е сглобен и монтиран на правилното място с връзка към захранващите тръби.

Правила за персонализиране

Важно е не само да разберете как да инсталирате термостат на батерия, но и как да го настроите. Механичното устройство се регулира в следната последователност:

 • блокират местата на активен топлообмен с улицата и други помещения;
 • термостатът се премества в крайна лява позиция, което означава пълно отваряне;
 • след нагряване с 5-6 градуса, завъртането се извършва в крайна дясна позиция с намаляване на температурния фон;
 • след като температурата достигне желаното комфортно ниво, вентилът трябва бавно да се отвори, докато се появи шумът от натрупващата се вода;
 • началото на отоплението е сигнал за спиране, след което трябва да запомните позицията на термостата.

Електронните модели са по-лесни за настройка - просто трябва да зададете желаната температура на дисплея. Използването на термостати прави вашето пребиваване по-удобно. Нещо повече, те са лесни за инсталиране и конфигуриране.

Снимка на термостати на батерията


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор