Направи си сам топъл под - подробни инструкции стъпка по стъпка за изолация на пода (85 снимки)

В студените мразовити зими на умерен и северен климат всеки иска да дойде в уютен дом, който запазва ценната топлина за дълго време. Топлината в жилищните помещения идва предимно от радиатори, конвектори и подово отопление. Радиаторите и конвекторите обикновено се поставят под прозорци. Горещият въздух, който произвеждат, се издига до тавана и едва след това се спуска на пода, носейки дългоочакваната топлина.

Бетонните замазки, покрити с паркет, ламинат или плочки, често остават студени дори при добро отопление. Този проблем ще помогне за решаването на "топъл под".

Освен безусловен комфорт е и практичен. Нагрятите маси не вървят отгоре надолу, както при батериите, а обратното, създавайки топлина на височината, където се извършва основната жизнена дейност. Може да отоплява целия апартамент, без допълнително закупуване и монтаж на радиатори. Никой не казва, че батериите трябва да бъдат изоставени напълно. Те могат да се комбинират с подово отопление в една система.

Снимките на инсталирането на топъл под със собствените си ръце ще ви помогнат да вземете решение за вида на пода и да изберете най-добрия вариант за вашия дом.

Видове подово отопление

Има няколко вида организация на отоплителните подове.

Най-разпространена е системата за подово отопление, използваща гъвкави тръби от полиетилен. Опцията е икономична, охлаждащата течност се движи през безшевни тръби и не се изпарява, с изключение на малки загуби в котела.Предимството на този метод е, че бетонираната замазка не позволява на тръбите и водата да се прегряват, което ви позволява да покриете пода с почти всеки материал.

Монтажът на електрически кабели, които при нагряване осигуряват топлина на вашия под е вторият вид. Системата е надеждна, за разлика от тръбите, ще се предпазите от течове, а благодарение на многослойната изолация на проводниците - от опасност от пожар.

Тази система може да се изпълни в помещения със стоманобетонни подове или в дървени, където е необходима основа, която изключва контакта на проводниците с дърво, терморегулатор и отразяващо покритие, за да се издигне топлината.

Друг вид са електрическите постелки. Те също се основават на електрически проводници, но предимството е лесната инсталация. Просто трябва да развиете и да поставите готовата ролка, където кабелът е фиксиран със змия.

Недостатъците включват факта, че е възможно да се постави такъв под само под плочка, като преди това е покрит с необходимото лепило.

Вариантът за полагане под килима е възможен, но е ненадежден, неправилно поставените мебели могат да упражнят натоварване и да причинят запалване на килима или повреда на топлия под.

Последният начин за полагане на топъл под е филмът. Това са същите постелки, в които основата е ролка, върху която са разположени секции от биметален алуминий или медни ленти. Те се нагряват при преминаване на ток.

Ако секциите на елемента са направени от въглеродна основа с медни проводници, температурата им на нагряване не надвишава 28 °, така че тази система е подходяща за полагане под всякакъв, включително дървен под.

Полагането на топъл под със собствените си ръце ще изисква определени умения и предварителна подготовка.

Етапите на полагане на подово отопление включват

  • Мисля за подреждането на мебелите в стаята, за да създадете оптимален практичен под;
  • избор на отоплителна система;
  • Няма да е излишно да се разработи подробна схема за инсталиране на топъл под. Винаги можете да се обърнете към него и да видите къде и на какво разстояние минават тръби или жици;
  • Изчисления на мощността на системата и количеството на материала
  • Подготовка на основата;
  • Маркиране на пода и за по-голяма ефективност - полагане на топлоизолационен материал.

Следват същинските монтажни работи, полагане на тръби или кабели, инсталиране на температурни сензори и регулатори. На последния етап трябва да покриете топлия под с избрания от вас материал: дърво, бетон, плочки и др.

Монтаж на водно топъл под

Този метод изисква наличието на идеално равни подове без дупки и изкривявания. Не забравяйте да поставите отразяващ филм на пода, фолиото надолу, за да отразява топлината в правилната посока.

След това се полага армировъчна мрежа и към нея се закрепват тръби по предварително избрана схема. Това може да бъде "змия", спирала, създаване на завои, кръг и други.

Дървена къща не предполага наличието на армировъчна мрежа. Тръбите се полагат в метални листове със специални канали. Полага се отгоре с полистиролова пяна и се облицова с всякакъв материал за покритие.

За полагане на тръби в бетонни тавани се използва армировъчна мрежа не само отдолу, но и един слой се полага върху тръбите. След това подовете се изсипват с цимент.

Монтаж на електрическо подово отопление - тип конвекция и инфраред

В този случай не се изисква изливане с разтвор, армировъчната мрежа се използва само за закрепване на намотките на кабелите. Можете да поставите проводниците върху дървен или бетонен под.Завоите се полагат на разстояние най-малко 25 см, те трябва да бъдат изчислени по такъв начин, че един квадратен метър помещения да има мощност не повече от 100 W, бани - 140 W.

В случай, че този тип генериране на топлина е единственият в къщата, мощността за жилищни помещения е разрешена в рамките на 150 W, а за бани - 180 W. Дебелината на бетонната замазка трябва да бъде достатъчна, за да постави върху нея тежки мебели и да не я повреди с тежестта на жицата.

Освен това термичните сензори трябва да бъдат монтирани на места между спирали или завои, където ще бъде удобно да се направи изход навън, така че в случай на повреда да е възможно бързо да се смени сензорът.

Устройството за подово отопление, което може да се направи и на ръка, трябва да се монтира в килер, в същата стая, където е положен кабелът. Трябва да има автоматик.

Същият принцип важи и при монтажа на инфрачервен под. Рулото се развива върху предварително почистена повърхност и се закрепва с тиксо. Тук се нуждаете от субстрат с фолио, който ще осигури правилната посока на движение на нагрятия въздух.

Ако следвате добре разработена схема и използвате инструкциите, инсталирането на топъл под сами ще се превърне в осъществима задача. Кабелите трябва да бъдат прекарани по такъв начин, че да не се пресичат или усукват.

Трябва да се внимава особено при работа с електрически постелки, за да се избегнат повреди по тях. Не ходете върху тях, докато подът не е излят.

Снимка на топли подове със собствените си ръце


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор