Топлинен пистолет: 115 снимки на дестинация, инструкции за избор и правила за поставяне

За отопление на помещения без централизирана система или в случай на временна неизправност е подходящо устройство като топлинен пистолет. Има много модификации на това устройство. Ето защо трябва да знаете основните параметри, които имат значение при избора на най-добрия вариант.

Цел и принцип на действие

Важно предимство на тези нагреватели е простотата на дизайна - те се състоят от корпус, нагревателен елемент и вентилатор. Формата на тялото е цилиндрична, но има модели в правоъгълен дизайн.

Изработен е от метал, което придава на устройството повишена устойчивост на механични натоварвания и термични промени.

В тялото са изрязани отвори, през които се поема въздух. Тялото е монтирано върху рамка с колела, в резултат на което цялата конструкция получава стабилност и мобилност.

Принципът на работа на топлинните пистолети е доста прост. Вентилаторът, задвижван от мотор, изтегля студен въздух през прорезите в корпуса и го насочва към нагревателния елемент. Използва нагревателен елемент или спирала, както и горивна камера заедно с топлообменник.

След преминаване през нагревателния елемент от вентилатора, вече загрятият въздух се издухва извън корпуса и се разпределя в помещението.

В допълнение към отоплението на апартаменти и частни къщи, устройството може да се използва за:

  • отопление на гаражи, складове, спортни зали без централизирана отоплителна система;
  • изсушаване на мазилката, нанесена върху стените;
  • монтаж на опънати тавани;
  • стимулиране на стартирането на автомобила в студено време.

Разновидности на единицата

За решаване на проблеми в производствена среда се използват по-мощни топлинни оръдия за промишлена употреба. За домашни нужди е препоръчително да закупите домакински модели.

Както можете да видите, основната разлика между тях е мощността на устройството. Но в допълнение към този параметър е важно използваното гориво.

Електрически

Такива модели се използват както за битови, така и за промишлени нужди. Нагревателният елемент е метална спирала или тръбен нагревател. Нагревателните елементи имат по-дълъг експлоатационен живот, те са по-безопасни при работа, въпреки че се характеризират с по-голяма инерция в сравнение със спиралите.

Въздухът, преминавайки през отоплителната част, повишава температурата си, така че вече загрят поток влиза в стаята. Използва се термостатичен контролен блок за предотвратяване на прекомерно нагряване и за пестене на енергия. Изключва нагревателния елемент при достигане на зададената температура в помещението.

Електрическите топлинни пистолети имат следните предимства:

  • екологичност - те не служат като източник на вредни емисии;
  • възможност за работа при ниски температурни условия;
  • дълъг период на непрекъсната работа;
  • няма нужда от дейности по зареждане с гориво.

Газ

Тези агрегати могат да работят с газ в бутилки, доставян чрез редуктор или от централизиран газопровод.

В горивната камера може да бъде оборудвана система с пиезо запалване. Този компонент има механично или автоматично действие. Газовото гориво влиза в него през процепите на горелката.

Вентилаторът издухва въздух. Потокът преминава през топлообменник, нагрят по време на процеса на горене.Характеристика на устройството е необходимостта от допълнително захранване с мощност само 30-200 вата.

Осигурявайки много бързо нагряване, газовият топлинен пистолет се използва за създаване на желания температурен режим в производствените и складови помещения.

Уредът е оборудван със система за безопасност, която регулира степента на нагряване, но рискът от пожар остава. Също така, с постепенното изгаряне на кислород в помещения с лошо работеща вентилационна система, състоянието на хората може да се влоши.

дизел

За отопление се използват два вида устройства. Дизелов топлинен пистолет с технология за директно нагряване работи чрез директен въздушен поток през камерата. Това са ефективни модели, които осигуряват по-висока температура в помещението и бързото му затопляне. Продуктите от горенето обаче се отделят в околната среда.

Устройствата с индиректен тип отопление имат изолирана камера, в която се извършва изгаряне на гориво. Потокът се нагрява чрез контакт с нагрети стени. Отпадъците, генерирани по време на горенето, се отстраняват през комина. От друга страна, тези устройства са по-малко ефективни.

Отоплението на въздуха в газовите устройства се дължи на образуването на топлинна енергия в процеса на изгаряне на гориво. Препоръчително е да закупите модули, оборудвани с таймер и механизъм за контрол на пламъка.

Много гориво

Тези модели са подобни по дизайн на дизеловите, но са адаптирани към възможността за използване на различни видове гориво.

Наред с потреблението на дизелово гориво, те могат да бъдат ориентирани към керосин и масло. Устройствата работят по схемата на директно и индиректно нагряване. Те са особено популярни, когато се използват в автосервизи.

инфрачервена

В сгради с ниско ниво на топлоизолация, в райони с много високи таванни конструкции и дори на открити площи се използват тези устройства. Използват се и в процеса на ремонтни, довършителни дейности.

Особеността на функционирането е, че топлината се предава на различни предмети, стени под формата на радиация, а нагретите предмети я предават на въздуха. Дизайнът включва резервоар за гориво, горелка и рефлектор, както се вижда на снимката на топлинния пистолет.

Характеристики на избор

При избора на най-подходящото устройство се вземат предвид много фактори. Основната е целта на използване и задачата. Така например безопасните електрически модели са по-подходящи за допълнително отопление на жилищни помещения. Същият вариант се използва и за сушене на стени по време на довършителни работи.

Въпреки че, ако стаята е голяма, препоръчително е да използвате газова модификация. В автосервизите използването на пистолети с технология за изгаряне на гориво може да навреди на хората, а електрическите аналози не са икономични. Поради това често се предпочитат агрегатите с използвано масло. Но е по-добре складовете да се отопляват с газово или дизелово оборудване.

Когато решавате кой топлинен пистолет е по-добре да изберете, е необходимо да се съсредоточите върху топлинната мощност. Той оценява потенциалното ниво на производителност на устройството. Този индикатор за течни горивни продукти достига 200-220 kW, за газ - в диапазона от 10-150 kW, за инфрачервени - до 50 kW.

Но мощността на битовите електрически модели е 1-50 kW. При вземане на решение е важно да се вземат предвид характеристиките на захранването - то е еднофазно или трифазно.

За да се изчисли необходимата мощност на оборудването, е необходимо да се намери разликата между необходимата температура в помещението и навън.Полученият индикатор трябва да се умножи по обема на помещението и коефициента на разсейване на топлината, който зависи от нивото на топлоизолация.

Топлинната мощност се определя в kcal/час. За да преобразувате индикатора в електрическа мощност, е необходимо топлинната мощност да се раздели на 860.

Също така е препоръчително да се оцени параметърът на въздушния поток, т.е. генериран обем нагрят въздух на час. Познавайки този критерий, е възможно да се планира степента на отопление на жилище или склад. Видът на горивото, неговата цена, общите характеристики на оборудването също имат значение.

Ако в ежедневието са необходими леки и мобилни конструкции, то в производството - по-мощни и масивни устройства. Като спазвате тези условия, можете да изберете най-подходящото устройство за вас.

Снимка на топлинни пистолети


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор