Свързване на отоплителни радиатори - основни схеми, методи и нестандартни опции за свързване "направи си сам" (130 снимки)

Отоплителната система е един от най-важните елементи на подобряването на дома. Отоплението на къща зависи пряко от избраната отоплителна система и начина, по който е свързана. За съжаление, не всеки знае как най-добре да свърже отоплителен радиатор със собствените си ръце.

Но първо си струва да разберете разновидностите на отоплителните системи. Това е необходимо, тъй като връзката може да има свои собствени характеристики в зависимост от избраната система.

Разновидности на отоплителни системи

В зависимост от принципа на свързване има еднотръбни и двутръбни отоплителни системи.

Еднотръбна система - е най-често срещаната, тъй като е инсталирана в повечето жилищни сгради. Това е кръгова тръба, към която нагревателните елементи са свързани последователно.

Нарича се така, защото само една тръба се използва за подаване на вода към радиаторите и връщане към котела. Този метод на свързване има редица положителни характеристики и недостатъци.

Предимствата на такава система:

  • икономичност, по отношение на необходимите материали;
  • малки времеви разходи по време на монтажа;

Недостатъците му са:

  • Няма възможност за горна връзка;
  • Поради последователното свързване, разсейването на топлината на първия нагревателен елемент е много по-високо от това на последния в системата;
  • Преносът на топлина не може да надвишава скоростта, изчислена по време на монтажа;

Двутръбна система - се различава от предишната по това, че независимите тръби са отговорни за подаването и връщането на вода.Също така, когато използвате този модел, радиаторите са свързани паралелно.

Предимства на този метод на свързване:

  • възможност за регулиране на подаването на охлаждаща течност чрез инсталиране на кран пред радиатора;
  • равномерно нагряване на всички елементи;

Недостатъците са по-високият разход на материали и по-продължителният процес на монтаж.

Общи съвети за свързване на радиатор

В момента има различни схеми и методи за свързване на радиатори. Но има няколко общоприети функции, които се препоръчват да се вземат предвид, независимо от метода на инсталиране.

Основното място за инсталиране на радиатори е зоната под прозорците. Това се прави, за да се запази студеният въздух от стъклото в къщата и също така се предотвратява кондензацията.

В този случай дължината на устройството не трябва да надвишава 70% от ширината на прозореца, в противен случай прозорците периодично ще се замъгляват. Освен това, за оптимална циркулация на топлина, радиаторът трябва да е на 8 до 12 см от пода и на 3 до 12 см от стената.

Силно не се препоръчва да шиете радиатори в кутия или да ги покривате с декоративен екран, тъй като в този случай топлопредаването на елементите е значително намалено.

Преди монтажа проверете системата за захранване с топлина, тъй като в зависимост от нея може да са необходими различни видове радиатори.

Свързване на радиатор у дома

Преди директен монтаж трябва да се уверите, че разполагате с всички необходими елементи за монтаж. Ако е избран метод на еднотръбно свързване, препоръчително е да закупите байпас, който ще позволи премахването на инсталацията на радиатора, без да е необходимо да се изключва цялата система.

Също така, според размерите и метода на свързване, се избират свързващи елементи, ако не са включени в комплекта за радиатора.Това включва и спирателни вентили и чистачки, които също се избират според размера.

Много е желателно да се инсталира кран Mayevsky в дизайна, който периодично ще обезвъздушава натрупания въздух от системата.

В интернет има голям брой снимки, показващи свързването на отоплителни радиатори, за да изберете оптималната конфигурация на компонентите.

Струва си да се отбележи, че при инсталиране на всякакви видове радиатори, с изключение на чугун, не отстранявайте опаковката, докато монтажните работи не приключат.

Инструкции за правилно свързване на радиатора

Една от основните операции е маркирането и инсталирането на скоби. Препоръчително е да направите това в съответствие с горните инструкции или в съответствие с инструкциите на производителя на радиатора.

Важно е да не допускате твърде много изкривяване, тъй като това може да доведе до нежелани последици под формата на застой. След монтажа устройството трябва да лежи здраво върху всички крепежни елементи.

След това развийте всички щепсели от радиатора. Ако се използва еднотръбен метод, първо се свързва байпас към радиатора, който е предварително оборудван с вентил. В противен случай към устройството се свързва контролен вентил с помощта на пренапрежение.

С помощта на sgons нагревателният елемент е свързан към отоплителната система. За да се осигури уплътнение, ако е необходимо, се препоръчва използването на кълчища или подобен уплътнител.

Монтирането на радиатора в системата е завършено, но за пълното му функциониране ще е необходимо и изпитване на налягането на устройството. За да извършите тази процедура, се препоръчва да се свържете с водопроводчик, тъй като е необходимо професионално оборудване.

Снимка на процеса на свързване на отоплителни радиатори


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор