Печка с водна верига: характеристики на приложение за отопление на къща и описание на принципа на работа (110 снимки)

Някои частни къщи запазват отоплението на печката. В същото време къщите могат да бъдат оборудвани с метални или тухлени печки. Такива печки обаче не са най-удобният вариант, тъй като не са особено удобни и изискват много време.

В тази връзка е по-добре да се използват пещи, базирани на водна верига. Появата на такива пещи също е привлекателна. Можете да проверите това, като разгледате снимката на пещта с водна верига.

Какво е "фурна"

Като отоплително устройство се използват пещи, облицовани с тухли, за които дърва за огрев служат като гориво. Въглищата се използват освен за огрев и за метални печки. Пещта работи, независимо от материала, по подобен принцип. Само методите, по които се разпределя топлината, ще бъдат различни.

И така, метална печка загрява въздуха, а тухлените печки пренасят топлината, загрявайки стените - първо самия уред, а след това къщата.

Що се отнася до пещите, работещи на базата на водна верига, такова устройство може да бъде или камък, или метал. По този начин има два вида пещи с водна верига.

Предимства на водните вериги

Отоплението, базирано на водна верига, се характеризира с редица предимства.

Първо, отоплителна пещ с водна верига загрява въздуха, като излъчва топлина в него. Такова излъчване не е вредно за тялото.

На второ място, печката изглежда доста привлекателна и дава възможност да се насладите на гледката на пламъка.

Трето, ако се използва циркулация на дим, тогава топлината, генерирана от пещта, ще се използва по най-пълния начин. В допълнение, такава печка не зависи от това дали има електричество в къщата.

Четвърто, някои фурни с водна верига могат да се използват на втория етаж.

Също така наличието на такава печка създава специална атмосфера у дома. Въпреки че в момента такова отопление не се използва често и е по-скоро екзотично.

минуси

Наред с положителните аспекти, пещите имат редица недостатъци.

Първо, топлината няма да се разпространява равномерно, ъглите на стаята се затоплят по-лошо.

Второ, фурната заема доста голяма площ, оставяйки малко свободно пространство.

Трето, трудно е да отопляваш цялата къща с една печка, особено ако е голяма и има много стаи в нея.

Освен това няма възможност за установяване и поддържане на желаната температура, ако говорим за конкретни помещения.

Също така ефективността на пещта рядко надвишава 50 процента, докато газовият котел произвежда до 90 процента топлина.

Недостатъците включват факта, че пещта трябва да се обслужва доста често. Подпалване, регулиране на амортисьорите, почистване на въглища - това е необходим списък от действия, които трябва да се повтарят редовно. Това отнема време и изисква известно усилие.

По този начин това отоплително устройство има недостатъци, но те могат да бъдат напълно елиминирани. В допълнение, водната верига ви позволява да преодолеете някои от тях.

Как работи фурната с воден топлообменник?

Такава верига е инсталирана в пещта и свързана към радиатора. Така водата осъществява топлообмен между пещта и радиаторите.Това осигурява по-равномерно разпределение на топлината, тъй като радиаторът може да се монтира във всяка от стаите, които трябва да се отопляват.

Също така наличието на батерии ви позволява да регулирате температурата. И можете да инсталирате печка с водна верига със собствените си ръце.

Какви са фурните

Има няколко вида отоплителни устройства, базирани на водната верига. Критерият за такъв избор е видът на циркулацията - естествена или принудителна. Първият тип е летлив, вторият работи на базата на естествен процес.

Когато използвате последното, трябва да използвате тръби с голям диаметър, което допълнително ще затрупа пространството. Освен това такава система се нагрява по-дълго. Но този недостатък се компенсира от дългосрочно съхранение на топлина.

Вторият тип са пещи, работещи на базата на принудителна циркулация. Това са пещи с продължително горене с водна верига. За да се осигури постоянна циркулация, в системата е вградена циркулационна помпа.

Чрез регулиране на настройките му можете да регулирате интензивността на отоплението на помещенията. Но този тип зависи от електричеството. За да осигурите работата на пещта без електричество, можете да й осигурите непрекъсваемо захранване, но това ще доведе до допълнителни разходи.

Има и смесени пещи, които работят на базата на физически процеси, но са оборудвани с помпа. Решаването коя фурна с водна верига е по-добра се основава на вашите собствени предпочитания.

Снимка на пещи с водна верига


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор