Печка за камина: основни видове, устройство, преглед на предимствата и недостатъците (85 снимки)

Днес класическа печка рядко се използва за отопление на частни къщи, по-често се използва специално газово оборудване, което е много по-ефективно, по-евтино и работи автоматично. В същото време, преглеждайки сайтовете, посветени на изграждането на поглед, искаш или не, но спираш на снимка на камина, което е напълно оправдано: човек може да гледа огъня безкрайно дълго време, той очарова, омагьосва и ви позволява да се потопите в мислите си, във вътрешния си свят.

Просто да се стоплите на открит огън в студена зимна вечер - какво по-приятно. Безопасно е да се каже, че камината никога няма да загуби своята актуалност, тя винаги ще се радва на заслужена популярност сред собствениците на частни къщи.

В този преглед ще разкрием някои точки, които трябва да знаете, преди да решите да изградите камина в собствения си дом.

Нека направим резервация веднага: тук няма да споменаваме електрически камини или други модерни дизайни, които основно не използват генериране на топлина по начин, различен от изгарянето на твърдо гориво - дърва за огрев, т.е. камина, която не е конвенционална печка за къща на дърва.

Основните конструктивни характеристики на камините

Първо, отбелязваме: експертите разграничават камина в чист вид, която е специален вид отоплително устройство с отворена камина (самото име „камина“ идва от латинската дума caminus, което означава „открит огън“) от комбинирани устройства : печки камини.

В допълнение към класическите, има камини със затворена камина - те са много по-ефективни, но по-сложни в устройството си.

Е, както отбелязахме, има комбинирани камини-пещи, които ви позволяват да се насладите на открит огън и в същото време ефективно да затоплите помещението.

По правило камината с продължително горене може да бъде със следната форма:

С легло. Тази масивна печка е подходяща за къща с голяма площ, тъй като самата конструкция се оказва доста масивна, което от своя страна повишава енергийната ефективност - голяма маса се охлажда по-дълго.

Стена. Такъв компактен дизайн може да се монтира в къща с всякакъв размер, докато отоплява две стаи наведнъж: директно в която се намира и съседни - през обща стена. Основният недостатък на такава фурна е липсата на котлон.

Масивна камина, монтирана в средата на помещението. Такава печка, така да се каже, разделя пространството на стаята, тя е доста масивна и следователно може да бъде инсталирана в стая с достатъчен размер.

Има и други варианти, комбинирани и екзотични.

Основното предимство на камините е, че те могат да работят отделно: ако не е необходимо специално отопление, може да се нагрява само камината или печката, а в случай на особено силни студове и камината, и печката могат да се използват едновременно време.

Формите на камините могат да варират значително, вариращи от квадратни до сложни структури с много ъгли.

Според функционалността си те могат да изпълняват само функцията на отопление или да комбинират функцията на печка.

Характеристики на избора и планирането на бъдещата пещ

Преди да продължите с инсталирането на камина със собствените си ръце, изчислете необходимата мощност за нея, като започнете от факта, че за 10 квадрата площ е необходим 1 киловат мощност. Полученият резултат трябва да се умножи по коефициент 1,3 (компенсиране на всички загуби на дяловете).

В по-голямата част от случаите дървесината се използва като гориво, но има модели печки, които работят и на въглища.

Важно е да се има предвид: за работата на пещта е необходим комин, от работата на който зависи ефективността на отстраняване на отработените газове и качеството на процеса на изгаряне на горивото, поради което е необходимо да се подходи към планирането и монтажа на неговия дизайн с цялата сериозност - вашата безопасност зависи от това.

Място на монтаж на камината

Изборът на място за монтаж е много важна стъпка. Ако печката е монтирана в средата на стаята, тогава тя разделя стаята на отделни зони и те впоследствие могат да бъдат декорирани индивидуално.

Ако печката трябва да се монтира близо до дървена стена, трябва да се осигури топлоустойчива разделителна подложка, например от азбест или друг незапалим материал. В този случай тухлена зидария, керамични плочки или друг подобен материал е много подходящ.

След като изберете мястото за монтаж, опитайте се да си представите или симулирате как избраната от вас печка камина ще изглежда в интериора на къщата.

Направете измервания на място и вижте дали има достатъчно свободно пространство, дали ще бъде удобно и безопасно да ходите близо до печката, представете си как ще я отоплявате.

След като се уверите, че опцията е оптимална, можете да започнете работа, като предварително сте подготвили всички необходими материали и инструменти.

Важно е да запомните! При изграждането на пещи стриктно спазвайте всички изисквания за пожарна безопасност. Погрижете се за вентилацията. Безопасността на жителите и имуществото винаги трябва да бъде приоритет.

Снимка на камината


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор