Отопление на частна къща - преглед на оптималните съвременни системи и характеристиките на тяхното проектиране и монтаж. 120 снимки, диаграми и рисунки

Статията е посветена на отоплението в жилищни сгради на частния сектор въз основа на личен опит, авторът предлага полезни препоръки как да изберете материали с източник на топлина, да направите тръбопроводи и да използвате климатици за отопление на помещения.

Какво трябва да купите?

Списъкът по-долу съдържа всичко необходимо за внедряване на отоплителна схема за частни къщи:

Бойлер. Оптималният избор е единица, която осигурява минимални експлоатационни разходи и изисква минимално внимание от собственика си.

Тръбопроводи на котела. Ще ви е необходим набор от устройства, които осигуряват безопасната работа на оборудването - манометър, вентилационен отвор, предпазен клапан, както и разширителен резервоар с циркулационна помпа.

Тръби. Те включват отоплителни щрангове, бутилиране с очна линия до отоплителни батерии.

Устройства за свързване. Това са кранове, използвани за изключване - дросели, които ви позволяват да регулирате индивидуално.

Как да не сбъркате при избора на котел?

Преди да пазарувате в магазина, ще трябва да решите редица важни въпроси. Започнете, като определите сами коя отоплителна система е най-добра.

Чудесно, когато е възможно да се използва газ като източник на топлина, топлинната енергия е евтина от 70 копейки и по-долу за 1 киловат на час. Най-икономичните газови котли са кондензационните с електрическо запалване.

Икономия до 25% се постига поради липсата на пилотна горелка, други 10-15% могат да бъдат спестени чрез използване на топлината на кондензата.

Ако в жилищна сграда няма газ, тогава ще трябва да изберете за себе си друга версия на отоплителния модул с различни източници на топлина:

  • върху дърво;
  • на пелети;
  • на ъгъла;
  • на дизел;
  • на електричество.

Видовете котли са подредени във възходящ ред на цената, ако цената на kWh дърва е 90 копейки, електрическият струва около 4 рубли.

Важни нюанси

Когато не е възможно да свържете основния газ, можете да направите отопление на бутилки или да използвате собствен резервоар за газ, но цената на киловатчас ще се увеличи и ще стане средно 3 и 2,3 рубли.

Цените в различните региони могат да варират, следователно цените трябва да се подхождат индивидуално, например пелетите в Севастопол струват 2 пъти повече от цената им в района на Москва. За запалване на котел на въглища са необходими дърва, а това увеличава времето и разходите за експлоатация.

Различни видове отоплителни системи: опции на електричество, газ или дизел работят автономно, не е необходимо да се поддържат постоянно, стига електричество, дизел, синьо гориво да се доставят на котлите.

Устройството, предназначено за използване на пелети, работи автономно цяла седмица, а устройството за твърдо гориво ще трябва да се топи няколко пъти на ден.

Снимката на отоплението на частна къща показва модерни модели, които осигуряват дългосрочна офлайн работа.Ето няколко примера: пиролизата увеличава независимата работа на оборудването до 12 часа, а за котел с горно горене, оборудван с телескопичен въздуховод, е достатъчно да направите една отметка на ден.

Когато се строи къща в централните райони на Русия, при избора на единица се изчислява броят на ватовете на 1 m2, а за северната част на страната изчисленията се правят според Q = V * DT * k / 860, където променливите показват нуждата от топлина със своя обем, разликата в температурите извън и вътре в помещението, коефициент на затопляне.

Алтернатива на твърдо гориво и газово оборудване

Термична електрическа помпа изпомпва топлина от източници с нисък потенциал, които включват земя, вода и въздух. В този случай само компресорът се използва за електрическа енергия, в резултат на това собственикът на къщата получава 3-6 киловатчаса топлина за всеки киловатчас.

Компетентна инструкция как да направите отопление в частна къща ви позволява да използвате обикновени битови климатици за отопление. Тази схема е доста ефективна за топлите райони, помага дори при редки студове.

Например, площта е 154 м2, за да поддържате температура от 20-22 градуса по Целзий в къщата, постоянно инсталирайте 4 инвертора.

Закупуването на уреди, заедно с професионалната инсталация, ще струва около 110 хиляди рубли, а през зимата се изразходват около 1500 kWh електроенергия.

Всичко, което трябва да знаете за тръбопроводите на котлите

Домашните занаятчии, които знаят как да направят отопление в частна къща със собствените си ръце, внимателно избират тръбопровода за котела. Важно е да се обърне внимание на производителността на циркулационната помпа, височина от 2 m е достатъчен показател, за да може отоплителната система в жилищна сграда да функционира правилно.

Важно е да настроите предпазния клапан на максимално възможния индикатор за налягане - 2,5 kgf / cm2.

Снимка на отопление на частна къща


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор