Завършване на камината - стилни опции за облицовка и декориране на централния елемент на стаята (105 снимки)

Подреждането на камина в къщата помага не само да създаде допълнителен източник на отопление за стаята, но и да украси интериора по оригинален начин. Има много начини да украсите повърхността на камината. Повечето от тях могат да се използват без помощта на професионални занаятчии. И как да направите това, ще кажем в статията.

Покритие с плочки

За този метод на облицовка е необходим топлоустойчив материал с високо ниво на топлопроводимост. Подходящи са порцелановите каменинови или клинкерни плочки. За да избегнете напукване, препоръчително е да вземете малки плочи и да ги прикрепите към лепило с високо ниво на устойчивост на топлина.

Опциите за довършване на камината и нейната декоративна украса са разнообразни в създадените шарки и шарки.

Предимствата на материала включват:

 • лекота на монтаж;
 • неизискваща грижа;
 • устойчивост на високи температури;
 • разнообразие в цвят и текстура.

В началото на работата по облицовката е необходимо да се подготви стандартен набор от инструменти. Повърхността също трябва да бъде обработена. Всички зидарски шевове са бродирани, стените на камината са почистени от мръсотия и обработени с грунд. За укрепване на конструкцията е необходимо да се направи армировка чрез фиксиране на мрежата с винтове.

За полагане на плочки се приготвя разтвор от вода и топлоустойчиво лепило. Работата започва от дъното. Лепилото се нанася върху стената в размер на 3-4 плочи и се изравнява със шпатула.След като прикрепите плочката, е необходимо да я почукате с гумен чук и да проверите нивото.

Издатините и ъглите са завършени с помощта на специални устройства, а за закрепване на втория ред трябва да се фиксират кръстове. След приключване на работата повърхността на плочката се обработва с топлоустойчив лак.

тухлено покритие

Ако търсите отговор на въпроса какъв е най-добрият начин да завършите камина, тогава не можете да мислите дълго време и да оставите отворена тухлена зидария без декоративни орнаменти. Но все още трябва да работите усилено. Първо, е необходимо да се подчертае по-ясно покритието чрез прилагане на разтвор на солна киселина или сярна киселина.

И второ, точният шев е препоръчителен. За целта от външната страна на зидарията се оставя незапълнено с хоросан пространство до 7 mm. Те трябва да бъдат третирани с фугираща смес, но след изсъхване на лепилната смес. Желателно е да се смила повърхността на тухла. Оригиналността се дава от скосяването на ръбовете.

Каменна облицовка

Използването на естествен или изкуствен камък, както се вижда на снимката на камината, ще създаде много издръжливо покритие. Наред с това предимство, трябва да се отбележи простотата на зидарията. В края на краищата, майсторът не трябва да създава идеално равномерни шевове. Напротив, известна небрежност може да бъде акцент в декорацията.

Но не трябва да забравяте за недостатъка - материалът е доста тежък, което малко усложнява полагането. Въпреки че се използва техника, подобна на фиксирането на плочки. Просто трябва да затворите шевовете по различен начин.

Сред най-често използваните материали са:

Shell rock е евтин камък, който е лесен за инсталиране и достъпен. Неговата мекота обаче крие риск от увреждане, а наличието на пори води до натрупване на сажди в тях.

Варовикът с пясъчник ви позволява да изберете всеки стил на декорация, но силата им е ниска, те силно абсорбират сажди.

Гранит - може да се използва както в суров вид, така и след полиране. Цветовата палитра е разнообразна. Камъкът е издръжлив, устойчив на почистващи препарати.

Плочата е естетичен и издръжлив материал, но изисква правилния избор на стил.

Мраморът се отличава с декоративното си разнообразие и възможността за декориране на камина в интериори, декорирани в много стилове.

Използването на мазилка

Декорацията на камина със собствените си ръце е възможна чрез нанасяне на мазилка. Този метод е много прост и не изисква големи финансови инвестиции. За облицовка не се изисква укрепване на основата на камината и след известно време повърхността може лесно да се актуализира или да се избере различно декоративно решение.

Трябва да изберете топлоустойчиви смеси, които включват фиксиращи компоненти, например глина, вар, азбестови добавки, коноп и слама. Ако мазилката съдържа влакна, тогава нейните подсилващи свойства се увеличават с няколко порядъка.

И за декоративност повърхността впоследствие трябва да бъде боядисана с топлоустойчиви цветни материали.

Мазилката се нанася по следната технология:

 • отстраняване на старото покритие и почистване от замърсявания;
 • овлажняване на стените на конструкцията;
 • фугиране на зидарски фуги с дълбочина до 10 mm за по-добра адхезия;
 • подгряване на основата;
 • закрепване с пирони или винтове на армировъчна мрежа;
 • разреждане на сместа и нанасянето й върху повърхността;
 • изсушаване на мазилката за 2-3 дни с периодично нагряване на камината;
 • нанасяне на декоративна боя или шпакловка върху повърхността.

Декорация на плочки

Това са декоративни плочки от керамика или глина. Имат форма на кутия.Такава облицовка осигурява бързо загряване на камината и дълго запазване на топлината. Покритието е издръжливо, екологично, влаго и топлоустойчиво.

С помощта на плочки можете да скриете структурни дефекти и да ги укрепите. Но в същото време такова декоративно покритие на камината има някои недостатъци:

 • висока цена;
 • сложност на зидарията;
 • голямо тегло на продуктите.

На първия етап от облицовката е необходимо да се подготви повърхността. Почиства се, шевовете се задълбочават с 10 mm, към тях се закрепват самонарезни винтове. Самолетът се грундира и след това се закрепва мрежата. За качествена работа нивото се проверява и след това се фиксират маяците.

За зидария се използва глинена смес. В процеса на готвене трябва да пресеете глината, като премахнете бучките и камъните. Глината се залива с вода и се държи в тази форма за един ден. След това трябва да смесите глина с пясък в пропорция, подходяща за нивото на топлоустойчивост на камината.

След определяне на модела и реда на полагане, работата се извършва в следния ред:

 • предварително напоени проби се нанасят върху стената за проверка;
 • плочките се фиксират от ъгъла и разтворът се нанася върху обратната им страна;
 • щифтовете се закрепват към отворите на румпела, върху тях се фиксира тел, която се завързва към решетката и към зидарията с самонарезен винт;
 • задниците са съединени със скоби, а пространството между тях е затворено с хоросан.

дървено покритие

Тази опция може да не изглежда много успешна от гледна точка на пожарната безопасност. Но не е така. Благодарение на естествеността на дървесината се получава много красиво покритие на камината.

Необходимо е да се използват топлоустойчиви видове - елша или пепел със специално покритие срещу пожар. Също така е желателно да се подрязват с дърво само отделни структурни елементи, които не са в контакт с горивната камера. И го покрийте със защитен екран.

Облицовката към камината е много важен етап от интериорния дизайн на помещението. Проявявайки креативност, използвайки оригинални материали, можете да украсите дома си, да го направите по-удобен.

Снимка на декорация на камина

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор