Нагревател за апартамент - препоръки как да изберете най-добрия модел (125 снимки)

По правило не е възможно да се постигне желаната температура в апартамента с помощта на парно отопление. Този проблем е особено актуален през есента, тъй като студът вече идва, а отоплението все още не се доставя в къщите. Ако трябва бързо да повишите температурата в помещението, най-добре е да използвате нагревател.

За да разберете кой нагревател е по-добре да изберете, е необходимо да проучите неговите характеристики и да изберете правилния тип устройство въз основа на размера на стаята.

Маслен радиатор

Един от най-често срещаните видове нагреватели е подобен на конвенционалната батерия за централно отопление. Вътре в устройството има масло на минерална основа, в резултат на топлообмен температурата се прехвърля към металната обвивка на радиатора, който отоплява помещението.

Този тип нагревател може да достигне точката на кипене, така че трябва да бъдете изключително внимателни по време на работа, защото лесно можете да се изгорите.

Силно не се препоръчва да инсталирате такова устройство в стая, където може да има малки деца и животни.

За да избегнете този проблем, можете да закупите маслен нагревател с термостат, тъй като с него можете по-лесно да контролирате температурата.

Също така се препоръчва закупуването на радиатор с голям брой секции, тъй като колкото повече от тях, толкова по-малко ще се нагрява устройството. Такъв нагревател е напълно безшумен и не изгаря въздух, което е особено важно за хора с респираторни заболявания.

Този тип радиатори като правило имат голямо тегло (около 10 кг), но в същото време могат лесно да се движат из стаята благодарение на вградените колела, които се намират в повечето модели такива нагреватели. Загряването на въздуха отнема относително дълго време (10-15 минути).

инфрачервен радиатор

Този тип нагревател се счита за най-модерният и икономичен метод за отопление на помещения, въпреки че се появи на пазара съвсем наскоро. Вътре в апарата са монтирани специални кварцови лампи, които излъчват инфрачервени лъчи. Въпреки че собствената температура на радиатора не е висока (около 50 ° C), но поради доброто разсейване на топлината, нагряването става доста бързо.

Инфрачервените нагреватели не нагряват въздуха, а околните предмети, към които са насочени лъчите.

Не се препоръчва поставянето на радиатор в близост до работното място, леглото и др., защото може да се появи дискомфорт и изсушаване на кожата, но ако заспите под инфрачервени лъчи, можете да се изгорите.

вентилаторна печка

Това е един от най-евтините и нискомощни видове нагреватели, тъй като те имат минимум функции и могат да отопляват само малка стая. Ако искате да решите кой нагревател е по-икономичен за апартамент, тогава трябва да обърнете внимание на неговата мощност.

Вътре в кутията има вентилатор и нагревателен елемент. По-скъпите модели имат контрол на температурата, дистанционно управление и т.н. Вентилаторните нагреватели издават много шум, така че може да изпитате дискомфорт по време на работа и по същата причина може да имате проблеми със съня.

Такива нагреватели обикновено са много компактни, така че могат лесно да се носят със себе си и да се инсталират навсякъде, където има електричество.

Не се препоръчва използването на вентилаторна печка за хора с респираторни заболявания, защото може да изгори кислорода в помещението. Препоръчително е да разгледате снимки на нагреватели за апартамент, преди да закупите устройство и да проучите техните характеристики.

Правила за безопасно използване на нагреватели

Така че използването на радиатора да не доведе до неговата повреда или пожар, е необходимо да се придържате към определени правила:

  • Препоръчително е нагревателят да се монтира на разстояние 1 m от околните предмети в помещението.
  • Уверете се, че окабеляването може да поддържа необходимия товар.
  • Не сушете дрехи и не поставяйте запалими предмети върху корпуса на радиатора.
  • Ако нагревателят няма термостат или автоматизирана система за управление, тогава не е препоръчително да го оставяте без надзор.

Ако използвате газов нагревател, тогава трябва да се погрижите за проветряването на помещението предварително, тъй като натрупването на газ във въздуха може да бъде опасно.

Фото нагреватели за апартаментСъщо така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор