Неръждаеми комини: 125 снимки, критерии за качество, оразмеряване и избор на основни параметри

Отоплителната система трябва да вземе предвид как ще се изхвърлят продуктите от горенето. Оптималното решение са комини от неръждаема стомана, тези тръби напълно отговарят на необходимите стандарти.

Безспорни предимства

Неръждаемата стомана е популярен материал, много потребители вече са успели да оценят нейните предимства. Основните предимства на такива комини:

 • издръжливост;
 • отлична здравина;
 • способност за създаване на сложни системи;
 • функционалност;
 • ниска цена.

Неръждаемите коминни тръби са по-издръжливи от тухлените, последните се разрушават под въздействието на температурни колебания. Металните продукти практически не са подложени на корозия, те не могат да бъдат засегнати от химически агресивни вещества.

Конструкцията на коминната система, изработена от стомана, е модулна, характеризираща се с удобна работа: ако е необходимо, е лесно да се смени всяка част от конструкцията. Когато извършвате монтаж, трябва да използвате специални завои, които ви позволяват да заобикаляте архитектурни конструкции с инженерни блокове.

Снимката на неръждаемите комини показва, че тръбата може да се движи във всяка посока, без да се променя местоположението на котела. Трябва да се отбележи, че в този случай няма да е необходимо да го почиствате толкова често: коминът има кръгло напречно сечение, така че продуктите от горенето се утаяват по-малко на вътрешната повърхност.

Сортове, произведени от съвременни производители

Видове неръждаеми комини:

 • еднослоен;
 • велпапе;
 • сандвич.

Първият вариант е еднослоен комин от неръждаема стомана с дебелина от 0,6 mm до 2 mm, стоманеният продукт е евтин, но обхватът му е ограничен: той може да се монтира само в добре изолирани помещения.

Гофрираните тръби са незаменими, когато е необходимо да се оборудват извити преходи, аналозите тук не са подходящи. Необходими са неръждаеми продукти, които не се страхуват от високи температури, гофрираните части не се деформират дори при 900 градуса, продуктите от горенето се отстраняват през тях.

Сандвич комините от неръждаема стомана се считат за универсални опции, те се монтират по два начина: на закрито и от улицата. Всеки продукт се състои от три слоя: между външния и вътрешния слой на покритията има материал от минерална вата, който не поддържа горене.

Коминни компоненти

Гамата от неръждаеми елементи е разнообразна, което ви позволява да монтирате доста сложни коминни системи.

Дължината на правите тръби варира между 33-100 см, тяхната характерна особеност е наличието на специален гнездо, което ви позволява да не използвате допълнителни детайли.

Коляно или изход от 45 градуса ще е необходим на домашния майстор, когато коминът промени посоката си, частта е монтирана във вертикална секция.

Завой от 90 градуса е необходим, когато малка част от отоплителното оборудване, разположено хоризонтално, преминава към основната част на комина.

На мястото на монтиране на кондензния колектор се поставят тройници с ъгли 45 и 87 градуса, а при едновременно използване на 2 отоплителни тела те се свързват към обща коминна система.

Ако трябва да свържете 2 устройства наведнъж, ще трябва да координирате това с регулаторните органи.

Монтажът на колектор за кондензат е необходим, за да не се натрупва влага в комина, частта е монтирана в долната част на вертикалната секция. За почистване и контрол на работата на димоотвеждащата система на котелните са необходими ревизионни елементи.

Горните части на комина включват следните части:

 • искрогасител;
 • шапка с козирка;
 • водоустойчива пола;
 • специални елементи, предназначени да преминават през стени.

Монтаж на комин от неръждаема стомана

Можете сами да инсталирате системата само след съгласуване с регулаторните органи и придобиване на всички необходими компоненти.

Съединенията на тръбите трябва да бъдат третирани с уплътнител, съставът му трябва да издържа на значителни температури до 1,5 хиляди градуса. Тогава тягата няма да намалее, освен това ще бъде възможно да се избегне проникването в помещението на опасни продукти, образувани по време на изгарянето на гориво.

Полезни съвети

След като успешно реши проблема кой комин да избере, домашният майстор ще може да го инсталира правилно, ако се запознае с простите правила:

 • Доброто сцепление се осигурява от тръба с височина най-малко 5 m.
 • Хоризонталните участъци не трябва да са по-дълги от 1 m.
 • Когато коминът е монтиран в неотопляема стая или на улицата, той ще трябва да бъде топлоизолиран.
 • Ако коминът преминава през покрив, изграден от горими материали, трябва да се монтира искрогасител.

Строго е забранено свързването на тръби в стената, когато коминните канали не са изолирани, трябва да се фиксират на разстояние от тавана най-малко 1 m.

Снимка на неръждаеми комини


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор