Мощност на отоплителен котел - изчисляване на важен параметър на отоплително оборудване (65 снимки)

Можете ефективно да решите проблема с отоплението на частна къща или апартамент с помощта на котли. Но в същото време е важно да изберете правилното оборудване, чиито технически характеристики да отговарят на задачата. Мощността е най-важният параметър. В статията ще се опитаме да разберем как да изчислим правилно този показател.

Фактори, взети предвид при изчислението

Мощността на котела за отопление на къща ви позволява да оцените потенциалната му производителност. Това се отнася за всеки генератор на топлина, независимо от използваното гориво. Въз основа на този параметър е възможно да се определи коя зона може да се затопли, за да се създадат комфортни условия.

И така, за отопление на едностаен или двустаен апартамент, както и частна къща с площ не повече от 50 квадратни метра. m ще изисква агрегат с мощност 3-5 kW. Но по-просторни стаи до 100 квадратни метра. m такъв котел "няма да издърпа". Изисква оборудване за 7-10 kW.

Ако се абстрахираме от конкретни условия на работа, тогава необходимата мощност може да се определи чрез разделяне на площта на помещението на 10. Но това е много приблизително изчисление, което не отчита много фактори.

И ролята на много параметри, които могат да повлияят на минималната мощност, е трудно да се надценява. Те, в допълнение към отопляемата площ, включват:

 • региона, в който се намира имотът;
 • характеристики на стените и нивото на тяхната топлоизолация;
 • количеството топлинни загуби през покрива;
 • гориво, използвано за работа.

Изчисляване по площ

Както бе споменато по-горе, мощността на газовите отоплителни котли се определя чрез разделяне на общата площ на отопляемото жилище на стандартния индикатор. Той отразява площта, която може да се отоплява от 1 kW оборудване, т.е. 10 кв. м. Например за къща от 150 квадратни метра. m ще изисква котел от 15 kW, т.к. 150/10 = 15 kW. Но това важи само за стандартна височина на тавана от 2,5-2,7 m.

Ако действителните тавани във вашия дом са над определения диапазон, тогава трябва да определите коефициента на корекция. За това височината е разделена на 2,6 m.

Например, за апартамент с 3 м тавани, изменението ще бъде: 3 м / 2,6 м = 1,154. Тогава коригираната необходима мощност на котела ще бъде равна на: 15 kW * 1,154 = 17,31 kW. Този показател се закръгля нагоре, т.е. до 18 kW.

Отчитане на климатичните условия

Естествено, колкото по-на север е регионът на Русия, в който живеете, толкова по-суров ще бъде климатът. Поради това работата на котела ще бъде по-интензивна, ще се изисква по-производително оборудване с висока мощност.

За да се вземе предвид този параметър, има стандартни корекционни коефициенти за:

 • северните райони 1,5-2;
 • Москва и нейните региони 1,2-1,5;
 • райони на средната зона на Руската федерация 1-1.1;
 • южни територии 0,7-0,9.

Корекционните коефициенти се отнасят за отопление на 10 кв.м. м площ. Следователно изчислението според нашия пример, ако къщата е в предградията, ще бъде: 17,31 kW * 1,3 \u003d 22,5 kW или 23 kW след закръгляване. А за живеещите в Краснодарския край изчислението ще бъде различно: 17,31 kW * 0,8 \u003d 13,85 kW или закръглено 14 kW.

Монтаж на двуконтурни агрегати

Понякога възниква въпросът как да се изчисли мощността на отоплителния котел, ако той ще работи не само за отопление, но и за топла вода.

В този случай необходимата мощност се изчислява, като се вземе предвид марж от 20-25%.Необходимо е да се коригира индикаторът, който вече отчита климатичните особености. В този пример това е 22,5 kW * 1,2 = 27 kW.

Характеристики на изчисление за апартаменти

Ако вашето жилище се намира в жилищна сграда, тогава е необходимо да се оценят топлинните загуби, които преминават както през стените, така и през други апартаменти или неотопляеми помещения, които се намират над и под пода.

При изчисляване се използва същата схема със стандартна стойност на необходимата мощност от 1 kW за отопление на 10 квадратни метра. м площ. Но има поправка:

 • когато се намира над или под отопляемото помещение 0,7;
 • при наличие на неотопляема стая 1;
 • за отопляема техническа част, таван, мазе 0.9.

Мощността на електрическите отоплителни котли, както и на други видове оборудване, се изчислява въз основа на местоположението на апартамента според плана на сградата. В крайна сметка броят на стените в контакт със студения външен въздух зависи от това.

Измененията се правят, както следва:

 • 1.1 за единична външна стена;
 • 1.2 с две външни равнини;
 • 1.3 за три външни конструкции.

За помещения с дървена дограма можете допълнително да въведете коефициент 1,2.

Експертите често използват обемни изчисления. Предполага се, че според нормите на SNiP, за да се затопли 1 куб.м. m жилищна площ в панелна сграда изисква 41 W мощност, а за тухлена зидария - 34 W.

Като умножите общата площ на жилището по височината на таваните и след това по стандарта, ще разберете колко мощност се нуждае от котел за отопление. Препоръчително е да се направи резерв за топлинни загуби - за всяка врата 200 W и прозорец 100 W мощност.

Предложените методи ще ви позволят независимо да оцените необходимата мощност и производителност на котелното оборудване.С правилното изчисление можете да създадете удобни условия за живот в къщата без значителни загуби в разходите за гориво.

Фото примери за изчисляване на мощността на отоплителен котел

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор