Боя за батерии - преглед на съвременните опции и съвети за избор на най-доброто покритие (110 снимки)

Боята за батерии трябва да има няколко важни свойства. Първо, трябва да издържа на достатъчно високи температури. Второ, желателно е боята да е екологична, тоест да не отделя вредни за човека неща и от нея да не излизат неприятни миризми.

Основните функции на тази боя:

  • Приятно изглеждаща батерия.
  • Покритието предпазва батерията от корозия.
  • Освен това боята изпълнява такава важна функция като защита от външни дразнители.

Как да премахнете стара боя от батерия?

Преди да нанесете ново покритие върху батерия, цялата повърхност на батерията трябва да бъде правилно подготвена. Грубите замърсявания и прах се отстраняват с прахосмукачка, а фините с влажна кърпа.

В случай, че старата боя няма видими повреди като петна от ръжда, покритието не се издува и не се отлепва, тогава е достатъчно да се премине с шкурка за добра адхезия. Така спестявате време.

Ако покритието е повредено и изглежда напълно непредставимо, тогава боята трябва да бъде напълно отстранена.

Има три начина за премахване на стара боя от батерия:

  • Можете да премахнете покритието с бормашина със специална приставка за четка.
  • Можете също така да използвате специален разтворител.
  • Или използвайте шкурка.

Използването на специална дюза за бормашина има няколко недостатъка. Първо, наоколо ще има много прах. Второ, можете да повредите батерията.

Поради това химията е по-безопасна, въпреки че такива продукти имат и недостатъци. С химикалите трябва да се работи в добре проветриво помещение.

Не забравяйте за защитата под формата на ръкавици, очила и специален костюм. Не забравяйте за правилата за безопасност, забранено е да правите огън и да пушите в близост до горими вещества.

Разтворите за премахване на стари карти от батерии се предлагат в две форми: гъста течност или гел. Те се прилагат върху цялата повърхност на батерията. Слоят не трябва да е много тънък.

Нанесете такива средства с шпатула от метал или дърво. Можете да използвате и четка с истински косъм. Пластмасовите или гумените инструменти няма да работят, те просто ще се разтворят в течността.

Инструментът трябва да се съхранява за определено време, може да се види в инструкциите. След това трябва да отстраните боята и хоросана със шпатула. Всичко останало върху батерията може лесно да се отстрани с вода.

Как да изберем боя за батерията?

Вече знаете как да се отървете от старата боя. Сега нека да поговорим за това как да изберем боя за батерии.

В момента има много добри бои за батерии. Всеки от тях има както плюсове, така и минуси. Кой от всички изброени цветове да изберете зависи от вас.

Алкидна боя

При производството на този вид боя се използват три основи: органична, органосиликонова и също вода. От минусите може да се забележи остра, неприятна миризма в рамките на няколко часа след нанасяне на боята. През зимата, когато батериите са току-що включени, миризмата може да се появи отново. Появява се и при нагряване на батериите.

В случай, че искате да боядисате батериите в бяло, изберете боя, която съдържа титанов пигмент.Ако изберете боя, в която има креда, въпреки че ще излезе по-евтино, няма да издържи дълго - ще започне да пожълтява.

АКРИЛНА боя

Акрилната боя за батерии прилича на пластмаса, както на външен вид, така и на допир. Ако акрилната боя е на водна основа, тя няма да издава неприятна миризма. Голям плюс на това покритие е, че лесно се пере и се запазва добре.

чук боя

Благодарение на боята с чук можете да получите различни нюанси и желания релеф. Последният може да скрие всички нередности на батерията.

Самата подготовка и боядисване на батерията не се различава от другите бои. Въпреки това си струва да се разхождате по повърхността с шкурка, за да създадете текстура.

Боя на водна основа

Има много въпроси относно тази боя, най-често срещаният от които е: „Могат ли батериите да се боядисват с тази боя?“. Да, можеш.

Има много предимства: устойчивост на топлина, липса на неприятна миризма, а също така може да се припише на бързосъхнещи бои за батерии. Основният му недостатък е издръжливостта, именно в този параметър той губи от други видове бои.

Прахова боя

Този тип оцветяване на батерии само набира популярност. Сухата боя се нанася с пистолет. След това боята се полимеризира. Има и вид боя, която изсъхва под ултравиолетова светлина. За това обаче няма достатъчно слънчева светлина, ще е необходима специална ултравиолетова лампа.

силикатна боя

Тази боя може да издържи на много високи температури. След пълно изсъхване се образува слой, който става плътен и издръжлив, но в същото време доста пластичен. Благодарение на тези качества покритието не се напуква.

Силикатното покритие не изисква предварителен грунд.Освен това прилепва много добре към повърхността. От минусите само доста висока цена и остра миризма, която не изчезва дълго време.

сребърна боя

Среброто е термоустойчиво. Този тип боя се нанася или върху стария слой боя, или върху грунда. Съдържа петролни продукти, поради което има силна и упорита миризма. Това означава, че ще трябва да проветрявате цялото помещение продължително и старателно.

Както можете да видите, изборът е огромен, така че каква боя да боядисате батериите зависи от вас. Не забравяйте обаче за предимствата и недостатъците на всеки тип. Изберете опцията, която ви подхожда най-добре.

Естетическата част също е много важна. Ето защо си струва да разгледате снимката на боята за батерии, за да определите коя ви харесва най-много.

Фото боя за батерии


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор