Котелно помещение в частна къща: избор на оборудване и подреждане на помещенията (90 снимки)

Отоплението на крайградски жилища е важно условие за комфортен живот в къщата. Поради тази причина котелното помещение трябва да се погрижи дори преди края на облицовъчната работа. Днес производителите предлагат различни генератори на енергия за отопление.

И така, газовото оборудване за котелна централа в частна сграда е проектирано и оборудвано в съответствие с най-строгите изисквания. Основната причина е възможността от експлозия.

Второто почетно място е заето от котли за твърдо и течно гориво. В сравнение с газовите уреди те не са толкова взривоопасни, но трябва да се поставят в отделно помещение. Важно е да се оборудва висококачествена система за захранване и изпускателна вентилация в него и е необходимо да се осигури специален канал за отстраняване на коминните газове.

Електрическите котли са лесни за инсталиране. Те не изискват монтаж в специално помещение за пещ. Но в тази версия има специални правила, свързани с безопасната употреба.

Тъй като изискванията за газов котел в частното жилищно строителство са най-високи, съответно ще говорим за това оборудване по-подробно. Останалите видове отоплителни инсталации автоматично отговарят на изискванията, които се създават за газовите уреди.

Изисквания за подреждане на газово котелно оборудване

За тези, които искат да оборудват котел с минимална мощност в жилище, трябва да знаят, че не се нуждаят от отделна стая за пещта.Поради тази причина оборудвате газово устройство в кухненското пространство, като спазвате необходимите стандарти:

 • Площта на стаята трябва да бъде най-малко 15 квадратни метра;
 • Повърхност на тавана повече от два метра;
 • Отворът на прозореца със сигурност трябва да има прозорец;
 • Система за захранване и смукателна вентилация на помещението;
 • В повърхността на стената над повърхността на пода в долната част на крилото на вратата трябва да има отвори за всмукване на въздух, които осигуряват приток на въздух;
 • Важно е да оборудвате котела до стенна повърхност, изработена от незапалим материал.

Ако в помещението няма стенни повърхности, изработени от незапалими материали, тогава схемата за подреждане на котелно помещение в частна сграда позволява монтиране на устройството върху измазана стена от естествено масивно дърво. Но със сигурност трябва да бъде затворен с метален екран, който отразява топлината.

За да инсталирате газ с мощност най-малко 30 kW, се нуждаете от отделно пространство. Изискванията за неговото подреждане зависят основно от местоположението. Нека поговорим за най-популярните устройства.

Монтаж в отделна стая

Подреждането на котелно помещение в селски жилища, работещи на природен газ, е допустимо на тавана, както и на желания етаж.

При тази опция трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:

 • добро осветление;
 • отделен излаз на улицата;
 • стаята трябва да е повече от 15 кубически метра;
 • свободен достъп до агрегата и допълнителното оборудване;
 • изпускателна вентилационна система;
 • помещенията, разположени до пещта, трябва да бъдат отделени от нея със стена с огнеустойчиви характеристики.

Вентилация

За правилното функциониране на газовото отоплително устройство е необходим непрекъснат въздушен поток.Трябва да е достатъчно както за поддържане на горенето, така и за отстраняване на газовете.

За да се осигури добър обмен на въздух, устройство с минимална мощност в порутена сграда, като правило, е достатъчно за естествената вентилация на помещението за камината. Въздухът влиза тук от пукнатини в отвори на прозорци и врати, както и през други неплътности.

Ако котелното помещение има запечатани отвори за прозорци и врати, тогава не можете да правите без допълнителна вентилация.

Избор и монтаж на устройството

За тези, които искат да знаят как да оборудват котелно помещение със собствените си ръце, е важно да знаете, че преди да започнете инсталацията, си струва да изберете комплект от необходимото оборудване. Котелът се избира в зависимост от климатичните условия и обема на помещенията за отопление.

За да се изчисли мощността на котела за малко пространство от не повече от 200 квадратни метра, където повърхността на тавана не надвишава няколко метра, а повърхността на стената е изолирана, както и отворите за прозорци и врати, не са необходими големи усилия. За тези цели кадрите трябва да се умножат по капацитета на инсталацията, както е на снимката на котелното помещение, на всеки 10 квадратни метра площ. Този показател е получен чрез експеримент за различни руски климатични територии.

Специалистите ще организират необходимото допълнително оборудване, като се съсредоточат върху проектната документация, ще свържат устройството към комина, ще оборудват автоматизираната система и ще извършат работа по пускане в експлоатация.

Снимка на котелно помещение в частна къщаСъщо така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор