Конвекторен нагревател - 90 снимки на най-добрите модели, принцип на работа и съвети за избор на най-добрия модел

Най-новите модели автономни конвектори успешно се конкурират с централните отоплителни системи, които изискват инсталиране на котел и разпределителна мрежа. Лаконичният модерен дизайн, както се вижда от селекция от снимки, ви позволява да поставите конвекторни нагреватели в интериора на всеки стил.

Но тяхното придобиване може да бъде оправдано само в случай на добре обмислено изчисляване на полезното действие във всеки конкретен случай.

 

Конструкция и принцип на действие

Нагревателите от конвекторен тип се състоят от нагревателен оребрен панел, контролни устройства - превключвател за режим или термостат, правоъгълен корпус с решетки в долната и горната част. Някои модели имат вграден вентилатор, който увеличава скоростта на циркулация на въздуха.

Отоплението се осъществява поради естественото движение на студени и топли въздушни потоци. Загрятият лек въздух излиза през горната решетка, като постоянно замества студения поток, идващ от долното ниво.

Този най-прост принцип на пренос на топлина осигурява надеждността на устройството, което се поддържа от механична или електронна автоматизация, която осигурява икономия на енергия. Типичният нагревател осигурява топлина за 15-20 квадратни метра. м.

Видове конвектори

Електрическите конвекторни нагреватели са най-разпространените на пазара с голямо разнообразие от дизайни, размери и системи за управление. Авторитетът на производителя и допълнителните характеристики определят ценовия диапазон на тези продукти.

Стенните нагреватели са с компактни размери и лесни за инсталиране.Има специални модели цокли и прозорци.

Мобилните подови нагреватели с колела са подходящи за допълнително отопление или като основен източник на топлина през есента и пролетта.

Принципът на конвенцията се използва и при газови нагреватели, оборудвани с горивна камера и вентилационна тръба. Тяхната специфика е големите размери и необходимостта от монтажни работи.

Сравнителна характеристика

Въпреки че има мнение, че самостоятелните уреди са необходими само като допълнително или аварийно средство, плюсовете и минусите на конвекторните нагреватели, в сравнение с други отоплителни системи, могат да затвърдят избора им като основен източник на отопление.

Безопасността и екологичността благоприятно отличават конвекторите от други електрически уреди, чиито нагревателни елементи са калцинирани до високи температури, което влияе върху качеството на въздуха и изисква специални мерки за предотвратяване на пожар.

Ниската телесна температура (максимум - 60 градуса) прави конвекторните нагреватели абсолютно безопасни за използване, подовите и стенните модели могат да се монтират навсякъде без риск от изгаряне или увреждане на близките интериорни елементи.

Когато уредът работи, има движение на въздушни течения, което може да създаде дискомфорт за хора, чувствителни към течения. По същата причина не трябва да го инсталирате в помещения с високо ниво на прах, като например дърводелски работилници.

Простотата на устройството със сигурност води до надеждността и издръжливостта на устройството, не изисква специални усилия за почистване и други превантивни мерки.
Лекото тегло улеснява монтажа и пренареждането, компактността и автономността позволяват използването на конвекторни нагреватели като основен източник на топлина в малки помещения или когато характеристиките на помещението не позволяват поставянето на обемисти котли и тръбопроводи.

Не се препоръчва използването на конвектори като постоянен нагревател в помещения с високи тавани и големи площи.

Недостатъците на устройствата от конвекторен тип могат да бъдат приписани само на нискокачествени и евтини модели. Допълнителни функции, качествени материали и обмислен дизайн минимизират недостатъците. Ето защо, за да решите кой конвекторен нагревател е най-подходящ за вашите условия, трябва преди всичко да обърнете внимание на авторитета на производителя и предоставените и стандартни характеристики.

След това вече можете да стесните избора в зависимост от уместността на определена функционалност. Така че наличието на термостат ще осигури спестяване на енергия. Нагревател с вграден вентилатор ще премахне проблема с бавното нагряване при включване. Прахоабсорбаторът ще елиминира праха и неприятните миризми.

Снимка на конвекторни нагреватели


 

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор