Как ефективно да изолирате дървена къща: пълно ръководство

Дървените къщи несъмнено имат много предимства. Строят се бързо, дървото е екологичен материал и изглеждат страхотно. Освен това се изолират лесно. Инвеститорът може да реши да изолира дървената къща отвътре или да изолира външните дървени стени. Въпреки това, дори и без топлоизолация, топлинните свойства на стените на дървените къщи често надвишават тези на тухлена сграда. Следователно дървените къщи са по-добре изолирани.

 

Към дървените къщи се добавя и топлоизолация, за да се промени топлинната инерция на сградата, което избягва прегряване през лятото, охлаждане през зимата, проблеми с влагата и прекомерни сметки за отопление. Промяната на свойствата на стените може да се постигне чрез изолирането им в съответствие с действащите разпоредби.

Защо има смисъл да се изолира дървена къща?

как да изолирате дървена къща

Изолацията на дома трябва да се обмисли независимо от предназначението му. Както в целогодишните, така и в летните домове, правилната изолация е ключова за вътрешния комфорт. . Изборът на правилния вид и дебелина на изолацията се извършва чрез математически изчисления на параметри като ламбда λ, коефициент на топлопреминаване U и термично съпротивление R.

Ламбда λ: топлопроводимост

Коефициентът на ламбда λ определя колко добре даден материал провежда топлина . Единицата за λ е W/m∙K. Това е една от най-важните характеристики на топлоизолационните материали. Колкото по-нисък е коефициентът на топлопроводимост (λ), толкова по-слабо топлопроводи материалът и следователно по-добре изолира.

Коефициент на топлопреминаване U

Докато λ определя свойство на определен материал, коефициентът на топлопреминаване определя свойствата на определен дял . Преграда е например покрив, стена или прозорец. U стойността се изразява във W/m²∙K. Това е ключов параметър при проектирането и строителството на къща, тъй като неговата стойност пряко влияе върху енергийния баланс на сградата и разходите за отопление. Колкото по-ниска е стойността на U, толкова по-добра е изолацията на стената. Стойността на U зависи от свойствата на строителния материал, неговата дебелина и вида на преградата.

Термично съпротивление R.

Термичното съпротивление е стойност, която показва колко ефективно изолационен материал или преграда предотвратява проникването на топлина навън . Топлинното съпротивление R е реципрочната стойност на коефициента на топлопреминаване U. Единицата за R е m² ∙ K/W. Колкото по-висока е R стойността на изолатора, толкова по-ефективен е той за поддържане на температурата вътре в сградата. Възможно е да се изчисли дали топлоизолацията е ефективна чрез проверка на дебелината на слоя и R стойността на изолатора.

Изолация на стените на дървена къща

Винаги си струва да планирате изолацията на една къща в контекста на нейното предназначение. Преди собственикът да вземе решение за конкретен слой и вид изолация, струва си да се обмисли как и кога ще се експлоатира сградата.

Изолация на стени в селска дървена къща

Заслужава ли си да изолирате стените в селска къща? Всичко зависи от това колко месеца в годината се използва .

« Сгради с дебелина на стените 34 мм могат да се използват предимно през лятото. Ще бъде възможно да ги използвате в началото на пролетта или есента след затопляне. В случай на къщи с дебелина на стените 44 или 68 mm, изолацията ще позволи сградата да се използва през цялата година.В къщите за отдих с по-дебели стени изолацията не е необходима, но ще повлияе положително на разходите за поддръжка на имота, тъй като ще намали загубите на топлина. ».

Изолация на стени в целогодишна дървена къща

През годините законът, уреждащ свойствата на стените в целогодишни жилища, става все по-рестриктивен. Изискваният в момента коефициент на топлоизолация на външната преграда на жилищна сграда е Uc макс = 0,25 W/m 2 K. За да може дървена дървена стена да отговаря на горните изисквания, е необходима нейната средна дебелина с коефициент λ = 0,16 W / m K., тя трябва да бъде мин. . 62 см, и с коефициент λ от 0,13 W/mK, 50 см. Съгласно настоящите национални изисквания стената от дървени трупи трябва да има минимална дебелина от 62 см за правоъгълни трупи и 71 см за кръгли трупи.

Поради разходи и технологични проблеми малко къщи се строят от трупи с такава дебелина. Изпълнението на горните изисквания, както и осигуряването на топлинен комфорт вътре в къщата ще осигури топлина. « Нашите клиенти могат да избират от различни технологии. Най-евтина е изолацията на къщата с минерална вата. Най-ефективното използване на полиуретанова пяна ”, - съобщава Славомир Стахович от House of Mistrza - “ Дебелината на изолационния слой се регулира в зависимост от дебелината на стената ". Стените могат да бъдат изолирани отвътре или отвън в зависимост от предпочитанията на клиента.

Изолация на пода в дървена къща

Как мислите, добра идея ли е да изолирате пода?“ Независимо от предназначението на дървената къща, струва си да направите изолация на пода. След построяването на къща изолацията става по-сложна, тъй като изисква разбиване на пода. Въпреки това, често се случва студът от земята или основата, дори в селска къща, да стане досаден. Ние препоръчваме на нашите клиенти да изолират пода в своите ваканционни жилища. Това е необходимо в целогодишни къщи, можете да разберете за това от строителен експерт

Изолация на покрива в къща от дървен материал

Изолация на покрива в къща от дървен материал

Най-голямата загуба на топлина възниква през покрива. Топлият въздух се издига, а покривът е частта от къщата, която трябва да бъде изолирана. „Дори в типичните летни къщи препоръчвам на клиентите си да изолират покрива със слой от най-малко 5 см“, Топлоизолационният слой може да се монтира както на тавана, така и на неизползваното таванско помещение.

Влияят ли прозорците на топлината в дървена къща?

Цели 25% от топлинните загуби се дължат на течове по вратите и прозорците ! Следователно закупуването на тези твърди елементи или тяхната изолация има смисъл. Често инвестицията в тези елементи гарантира комфорт във времето и става много изгодна.

Още на етапа на планиране трябва да помислите колко прозорци и какъв размер трябва да бъде всяка стая. Размерът на прозорците в стаите се регулира от закона - трябва да бъде най-малко ⅛ от площта на пода. Дали обаче ще има прозорци в мокро помещение, гараж или бани зависи от избора на клиента.

Когато вземате решение, струва си да запомните, че пет пъти повече топлина излиза през типичен прозорец, отколкото през стена. Докато U на стените е 0,25 W/m²∙K, максималното U на прозорците е 1,30 W/m²∙K. Разбира се, стените и прозорците могат да имат по-добри свойства (дори 0,1 W/m²∙K за стени и 0,6 W/m²∙K за прозорци), но загубата през повърхността на прозореца винаги е многократно по-голяма от загубата през повърхността на стената .

Разходите за изолация на къща от бар

Как да изолирате ефективно

Цената на изолацията на дървена къща зависи от нейното предназначение, сложност, размер и накрая от използваните материали.

Цената на затопляне на вила от бар

Цената на топлоизолацията на вила от дърво с площ от 35 м2 И просто тяло се състои от:

  • изолация на стени със слой от минерална вата с дебелина 10 см,
  • облицовка на стените отвътре с гипсокартон (или при външна изолация с фасадна плоча 19 мм),
  • подова изолация със слой от минерална вата с дебелина 10 см,
  • покривна изолация със слой минерална вата с дебелина 10см.

Общата цена, включително труд и материали, през 2020 г. е 18 000 - 20 000 PLN.

Разходите за затопляне на целогодишна къща от дърво

Целогодишните къщи са изолирани в съответствие с националните изисквания, следователно след изолацията стените трябва да имат коефициент на топлоизолация Uc макс = 0,25 W/m 2 K. В нашата примерна оценка ние приемаме:

  • изолация на стени със слой минерална вата с дебелина 15 см,
  • облицовка на стените отвътре с гипсокартон (или при външна изолация с фасадна плоча 19 мм),
  • подова изолация със слой от минерална вата с дебелина 10 см,
  • Изолация на покрива със слой минерална вата с дебелина 15 см.

 

 

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор