Инфрачервен нагревател: най-добрите новости на сезон 2018! 80 снимки на стилни и ефектни модели

Инфрачервените нагреватели са модерни източници на отопление в къщата. Те са направени по енергоспестяващи технологии, което ги прави много популярни в битовата употреба. Тези устройства са надеждни, ефективни и издръжливи.

Как работи IR

Принципът на работа на инфрачервения нагревател се различава от конвенционалните отоплителни уреди. Електричеството, превръщайки се в топлинна енергия, в по-голямата си част загрява предметите. И само една десета от общата топлина загрява въздуха. При стандартните отоплителни уреди е точно обратното. По-голямата част от топлината отива за нагряване на въздуха.

Инфрачервеният нагревател загрява повърхностите на предметите в помещението, те от своя страна отдават топлина на въздуха. Тъй като площта на нагрятата повърхност в този случай е по-голяма от повърхността на конвенционална батерия, преносът на топлина е много по-голям и по-ефективен.

Инфрачервеният нагревател загрява стаята много по-бързо. Температурата близо до пода ще бъде по-висока, отколкото близо до тавана.

Устройствата за инфрачервено отопление могат да варират по дължина на вълната, място на монтаж и вид използвана енергия.

IR лъчите са в състояние бързо да затоплят голяма площ от апартамента. Такива нагреватели не са пожароопасни, те могат да се използват дори в дървени сгради. Докато работят, те не влияят на влажността на въздуха, а съдържанието на кислород ще остане в същото количество.

Устройството не отделя въглероден окис. За такива устройства не е необходим аспиратор, но инфрачервените нагреватели работят от конвенционален изход.Устройството може да се управлява дистанционно, има и таймер, който ще го изключи автоматично.

Нагревателят е в състояние да изсуши повърхностите на предметите. Не трябва да се насочва към картини и растения. Монтаж на таванен инфрачервен нагревател не се прави над леглото и в детската стая.

Тъй като силата на излъчване може да бъде различна, не се препоръчва хората да са близо до нагревателя. При максимална мощност инфрачервените лъчи могат да причинят изгаряния по тялото. Друг недостатък е бързото охлаждане на помещението след изключване на нагревателя.

Видове инфрачервени нагреватели

Можете да се запознаете с видовете устройства, като разгледате снимката на инфрачервените нагреватели. Те могат да използват три вида нагревателни елементи:

  • керамика;
  • метал;
  • кварц.

Нагревателите с кварцови нагревателни елементи служат само 2-3 години. Не са икономични и преди да го оставите включен през нощта, трябва да имате предвид, че свети в тъмното. Това се дължи на факта, че съдържа въглеродна спирала. Намира се в кварцова тръба, така че нагревателят получи името си. При висока консумация на електроенергия кварцовите нагреватели имат висока скорост на нагряване.

Нагревателите с керамични елементи са по-малко ненаситни на електричество. Техният експлоатационен живот е приблизително 2 пъти по-дълъг от кварцовите елементи. Устойчивостта на керамичните елементи на висока влажност им позволява да се използват не само в дома, но и във ваната.

Устройствата с метални нагревателни елементи са най-издръжливи и надеждни. Тъй като микатермичните елементи са изработени от метал, те леко пукат по време на процеса на термично разширение.

Популярността на газовия инфрачервен нагревател се дължи на неговата ефективност и мощност.Някои видове имат механизми, които контролират налягането на газа, както и възможност за работа без електрически контакт. Нагревателят е в състояние да затопли голяма площ от помещението, така че се използва главно в предприятията.

Инфрачервеният филмов нагревател на външен вид прилича на тънък филм, в който има нагревателни елементи. Според метода на монтаж могат да бъдат:

  • таван;
  • открито;
  • стена.

Това нагревателно устройство остава работоспособно дори при високи температури под нулата. В някои случаи температурата се регулира от специални сензори и термостати. Веднага след като помещението се затопли до зададената температура, нагревателят се изключва.

За да определите кой инфрачервен нагревател е по-добър, първо трябва да разберете в коя стая ще се използва. Това може да бъде жилищен апартамент, промишлени помещения, птицеферма, оранжерии.

Всеки инфрачервен нагревател има свои собствени конструктивни характеристики и степен на потребление на енергия. Но си струва да се каже с увереност, че те са по-добри и многократно по-икономични от конвекторните нагреватели.

Снимка на инфрачервени нагреватели


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор