UPS за бойлери - как да изберете правилното устройство и да го свържете към системата. 75 снимки на най-добрите модели

За да решат проблемите с отоплението, собствениците на жилища купуват най-модерното оборудване, оборудвано с разнообразна автоматизация. Разбира се, такива устройства ще ви помогнат да създадете оптимален вътрешен климат.

Често обаче проблемът възниква в съвсем различна област - липсата на мощност в мрежата води до неизправност на отоплителната система и повреда на котела. Ето защо закупуването и инсталирането на непрекъсваеми захранвания е от съществено значение.

Цел и характеристики на избора

Оборудваната отоплителна система в къщата трябва да бъде надеждно защитена от неволно изключване. Това важи особено за зимния период, когато спирането на котлите води до размразяване на системата при силни студове.

Електричеството се използва не само от множество автоматични блокове за управление на работата на котела. Циркулационното помпено оборудване също се захранва от мрежата, което осигурява движението на охлаждащата течност през тръбите.

UPS за газов котел действа като средство за резервно захранване. Създава възможност за захранване с енергия от батерии в периода, когато мрежовото напрежение изчезне или параметрите му не съответстват на необходимите стойности за нормална работа на устройството.

Използваната автоматизация е много чувствителна към качеството на входното захранване. Ето защо е необходимо да изберете UPS, който гарантира две характеристики:

  • формата на кривата на напрежението трябва да съответства възможно най-близо до синусоида;
  • получената синусоида е фазово заключена.

Устройството за осигуряване на непрекъснато захранване може да се използва не само за котела, но и за друго оборудване и устройства, които се нуждаят от стабилност на захранването и са взискателни към текущите параметри.

Типове устройства

Създаването на ефективна и икономична отоплителна система изисква използването само на висококачествено оборудване. Това важи и за резервните батерии. Производителите предлагат тези видове непрекъсваеми захранвания: офлайн, онлайн и линейно интерактивни.

Излишен UPS

Офлайн оборудването принадлежи към категорията на достъпни и прости устройства. В тях е необходимо да зададете обхвата на ограниченията - горните и долните стойности на напрежението, когато котелът ще работи директно от мрежата. Когато характеристиките надхвърлят тези граници, релето се активира и превключва отоплителното оборудване към захранване от батерията.

В момента на преминаване към непрекъсваемо захранване и когато батерията е изключена, се получават скокове, така че стабилизирането не е достатъчно гладко.

Освен това формата на синусоидата не може да бъде коригирана. Следователно, такова непрекъсваемо захранване трябва да бъде сдвоено със стабилизатор, който ще произвежда висококачествено напрежение. След това UPS осигурява работа от батерия.

Устройства от постоянен тип

UPS за отоплителни котли, работещи по он-лайн схема, осигуряват двойно преобразуване. Напрежението, което идва към батерията, се преобразува от AC в DC. И тогава, когато се захранва котела, последният отново приема формата на променлива с равномерна синусоида. Така можете да получите идеалните текущи параметри и да стабилизирате захранването.

Устройството е свързано за прекъсване на веригата. Ако напрежението има стойности, които отговарят на изискванията на котелното оборудване, тогава захранването идва директно от мрежата.

Ако параметрите се влошат, напрежението се изравнява поради допълнително презареждане от батерията. В случай на пълно прекъсване на захранването, UPS осигурява пълна мощност. Но цената на такова устройство ще бъде висока и таксата ще се изразходва много бързо, защото. отива за изглаждане на скоковете.

Линейни интерактивни инструменти

Това е опция за средно качество. Дизайнът съдържа батерии и релета за превключване. Но допълнително е оборудван автоматичен регулатор на напрежението.

Ако изискваните текущи стандарти са нарушени, преминаването към батерия не е незабавно. Но скоростта на превключване ще бъде по-висока от офлайн моделите. Да, и напрежението в определен диапазон се осигурява постоянно. Характеристиките на такова устройство могат да се видят на снимката на UPS за котли.

Избор на оборудване

Най-важният параметър е мощността на UPS. Изчислява се въз основа на индикатора за паспортна консумация на енергия на самия котел. Ако има допълнително монтирана циркулационна помпа, към изчислената стойност трябва да се добави и нейната консумация.

След това се препоръчва маржът да се зададе на 20-30%. Е, удвояването на мощността не боли, тъй като има голяма вероятност да използвате UPS за захранване на други устройства.

Ако има вградени батерии, няма нужда да изчислявате капацитета им. Важно е да разберете колко дълго ще продължи зареждането. Колкото по-голяма е свързаната мощност, толкова естествено запасът в батерията ще издържи за по-кратко време.

Ако моделът включва използването на отделно свързани батерии, тогава трябва да умножите максималния заряден ток по 10 и да получите капацитета в амперчасове.

Когато решавате проблема кой UPS за котела е по-добре да изберете, трябва да се съсредоточите върху такива точки:

  • необходими са устройства, които произвеждат напрежение под формата на правилна синусоида;
  • мощността се избира с марж, а капацитетът на батерията в съответствие с планираното натоварване и необходимото време за автономна работа (поне 2 часа);
  • наличие на конектори за свързване на външни батерии;
  • непрекъсваемите източници на захранване от типа "on-line" и "Line-Interactive" имат предимства пред аналозите;
  • когато е свързан, фазата на UPS е свързана към фазата на котела, нула с минус - към съответните проводници.

Закупуването на UPS не може да премахне всички възможни проблеми при работата на отоплителните котли. Но въпросът за отоплението на помещенията при липса на напрежение в мрежата ще бъде решен. Важно е само да изберете висококачествено оборудване - не трябва да пестите по този въпрос.

Снимка UPS за бойлери

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор