Газови котли за дома - 130 снимки на модерни видове газово оборудване

Не е толкова лесно да се избере подходящ модел оборудване за газово отопление в частния сектор: гамата от котли е представена от различни модели: от прости до многофункционални. Подробният преглед на текущите оферти от производители ще ви помогне да разберете разнообразието от продукти и да не правите грешка при избора.

Разновидности на газово оборудване

Ако погледнете снимката на газови котли за дома, можете да видите различни видове:

 • със стенен монтаж;
 • с монтаж на пода;
 • с една верига;
 • с два контура;
 • кондензация;
 • конвекция;
 • оборудвани с отворени горивни камери;
 • със затворени горивни камери;
 • летлив;
 • енергонезависим.

Котел с монтаж в навесно и подово изпълнение

Когато в малка стая няма достатъчно място за подов монтаж, трябва да се предпочитат стенни варианти.

Подовите газови котли често са оборудвани с издръжливи чугунени топлообменници, единиците не изискват специални грижи, не са причудливи в експлоатация. Такова газово оборудване има голям капацитет - това е най-добрият избор за огромни имения.

Стенните газови котли имат компактни размери, тяхната вътрешна конструкция може да се сравни с проточните бойлери, с тази разлика, че вместо вода се нагрява охлаждащата течност, която циркулира през тръбите на отоплителната система.

Категория едноконтурни и двуконтурни модели

В повечето случаи единици с една верига се използват за оборудване на отоплителната система в частния сектор.Те имат просто устройство - вътре има само 2 важни елемента: топлообменник с горелка.

Уредите могат да се използват само в отоплителна система и не трябва да се използват за подготовка на топла вода. Моделите се предлагат в различни версии: с монтаж на стена или на пода.

Двуконтурните газови котли се отличават с по-сложна вътрешна структура: те комбинират котли с проточни газови бойлери. В допълнение, вътре има топлообменници и трипътни вентили, функционалните модели са лесни за инсталиране.

Основните им предимства са възможността да използват оборудването не само за отопление, но и за отопление на топла вода, както и компактни размери, котлите не изискват много място, като отделни варианти.

Агрегати с отворен и затворен тип горивни камери

Атмосферните модели имат отворени горивни камери, самият въздух навлиза в горелките и за отстраняване на продуктите от горенето е достатъчно да инсталирате комин с естествена тяга.

Важно е да определите сами критериите за това как да изберете газов котел, преди да отидете на пазар, например: сред атмосферните модели има отделни модули с прост дизайн, минимално ниво на шум, които са енергийно независими, по време на работа не е необходими за свързване на модулите към електрическата мрежа.

Котлите със затворени горивни камери се наричат ​​турбокомпресор, за да работят, е необходимо да им се осигури постоянно подаване на външен въздух, за това е монтиран двуслоен комин, през който се отстранява и димът.

Над горивните камери са монтирани вентилатори, които осигуряват всмукване на въздух и отстраняване на дим; такива котли могат да бъдат поставени във всяка стая.

Недостатъците на моделите с турбокомпресор включват намалена надеждност поради сложността на дизайна, високо ниво на шум и висока консумация на енергия.

Категория конвекционни и конвенционални единици

Схемата на конвекция може да бъде представена по следния начин: топлинната енергия, генерирана от горелката, влиза в топлообменника. Тук топлината се преразпределя: основната част циркулира в отоплителната система, останалата част се отстранява в атмосферата.

Ефективността на отоплителното оборудване е от 90% до 93%, следователно около 10% от топлинната енергия се губи - тя просто се изхвърля в атмосферата.

Конвенционалната схема се различава от предишната - почти цялата топлина остава и циркулира в отоплителната система. Според разработчиците ефективността на блоковете надвишава 100%, но подобно твърдение може да се разглежда само като маркетингов трик.

Плюсове и минуси на газовото оборудване

Газовата отоплителна система гарантира някои предимства:

 • Синьото гориво е евтино.
 • Работата на газовото оборудване се извършва офлайн.
 • Поддръжката се извършва веднъж годишно.
 • Електрическа безопасност - съвременните модели котли работят без да са свързани към електрическата мрежа.

Сред недостатъците трябва да се отбележи:

 • За да се свържете с газопровода, ще трябва да подготвите пакет от разрешителни.
 • Всяко изтичане на газ е опасно - дефектното оборудване трябва да бъде ремонтирано и не може да се използва.
 • Някои модели газови котли трябва да бъдат инсталирани в отделни помещения.

Потребителите избират най-добрите газови котли въз основа на собствените си нужди и предпочитания: ако къщата е малка, тогава за нея е подходящ стенен модул с една верига.

Снимка на газови котли за дома

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор