Газово отопление в частна къща - типични схеми на отоплителната система, нейните възможности за инсталиране и модернизация (90 снимки)

Отоплението на жилищни сгради с газови системи е доказано с висока ефективност, оборудването е безопасно за работа, генерира топлинна енергия и има висок коефициент на полезно действие. Има няколко начина за организиране на отоплението на частна къща, която работи на газ, бюджетните решения са икономични, практични и стабилни.

Газопровод или резервоар за газ

Схемите за отопление на газ в частна къща са различни: синьото гориво може да идва от главния тръбопровод, бутилки с втечнен газ или от резервоар за газ.

Газова смес се доставя в частния сектор чрез тръби, чийто основен компонент е метан, втечненият аналог е смес от пропан-бутан, налягането в цилиндрите е от 15 до 18 атмосфери.

Газова отоплителна система, предназначена за използване на втечнен газ, не е удобно решение. Балонните контейнери с обем 50 литра през зимата ще трябва да се сменят след 2 или 3 дни, по-добре е да използвате резервоар за газ с обем 20 кубически метра.

За да изберете правилния кубичен капацитет на резервоара, трябва да вземете предвид нивото на потребление, колко синьо гориво е необходимо за отопление на къщата, котел за гореща вода, газова печка с камина.

Така че за селска вила с площ от 150 м2 се нуждаете от резервоар за газ с обем от 2 или 3 хиляди литра. Ако площта на имението е 300 м2 или повече, тогава моделът от 8 или 9 хиляди литра ще направи.

Най-изгоден остава вариантът за присъединяване към магистрален газопровод, но това може да стане само ако населеното място е газифицирано. В някои случаи обаче инсталирането на газов резервоар е по-евтино за собствениците на земя, когато селото се намира на голямо разстояние от газопровода.

Избор на газов котел

Ако собственикът на къщата е избрал самостоятелна опция за отопление с газ, той ще трябва да закупи подходящия модел котел. В продажба има оборудване, предназначено за използване на природен газ, доставен от главния тръбопровод. Повечето модели обаче могат да изгарят и двата вида синьо гориво, във всеки случай, моля, изяснете този въпрос, когато купувате.

Съвременните производители предлагат на потребителите различни видове газови генератори, оборудвани с различни автоматични системи и способни да работят в различни режими.

Газов котел за отопление на частна къща се монтира по различни начини:

  • на стената;
  • на пода.

Стенните модели са по-компактни по размер, но мощността им е ограничена. Снимката на газовото отопление показва, че монтираните котли са инсталирани в селски къщи, а подовите модули - в големи имения.

Принципът на работа на оборудването е прост:

  • Синьото гориво се запалва в горелката с помощта на електрическо запалване или пиезоелектричен елемент.
  • При изгарянето на газа се отделя топлинна енергия, която влиза в топлообменника.
  • Топлината се предава на водата, използвана като топлоносител в отоплителната система.

Топлообменникът на оборудването е изработен от неръждаема стомана, чугун или мед, за предпочитане е да изберете газов котел за отопление с чугунен топлообменник: той не е подложен на корозия, но производителите произвеждат такива модели само в пода версия.

Избор на котел - едноконтурен / двуконтурен

Броят на кръговете на водогрейния котел влияе върху тръбопроводната схема, от която зависи принципът на използване.

Ако се изисква топла вода за битови нужди, по-добре е да закупите бойлер за съхранение, трябва да се има предвид, че моделът на потока консумира повече газ.

Едноконтурният модел е предназначен изключително за отопление, двуконтурният е за производство на топла вода и отопление.

Двуконтурният котел за отопление има 2 кръга с топлообменник, като и двата кръга работят независимо един от друг.

Избор на горивна камера

Газът ще изгори напълно, когато кислородът постоянно се подава към пещта от помещението, където е инсталирано оборудването, или от улицата.

Камерите на газовите котли са разделени на 2 категории:

  • затворен. Притокът на кислород се осигурява благодарение на празнината, която съществува между сдвоените тръби с различни диаметри, отстраняването на продуктите от горенето се извършва през вътрешния канал.
  • отворен. Въздухът се подава в резултат на работата на отоплителната инсталация, а продуктите от горенето се отвеждат през димния канал.

За газов котел с отворена горивна камера ще трябва да закупите и монтирате коминна тръба с височина 5 или 6 м, за да създадете достатъчно мощна тяга, за да осигурите притока на кислород в необходимото количество.

Отличителни характеристики на кондензационното оборудване

При кондензационните модели парата, генерирана по време на изгарянето на газ, отделя топлина на водата, поради което температурата на охлаждащата течност се повишава.

Отпадъчният кондензат, който всъщност е слабо концентрирана киселина, се изхвърля в канализационната система.

Снимка на газово отопление в частна къща

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор