Електрически котел - принципът на работа, ползите от използването и основните параметри (95 снимки)

Електрическите котли като основа на отоплителна система на частна къща не са много търсени сред собствениците на имоти. Това се дължи на първо място на високата консумация на електроенергия по време на работа на оборудването и високите тарифи. Въпреки това, редица значителни предимства в дадена ситуация могат да направят инсталирането на котел от този тип оправдано.

Предимства и недостатъци

Електрическите котли за отопление на частна къща имат следните предимства:

 • те са лесни за инсталиране, свързване към мрежата и поддръжка в бъдеще;
 • високото ниво на автоматизация свежда до минимум човешкото участие;
 • имат точност при настройка на температурния режим;
 • практически безшумен по време на работа;
 • не изискват допълнителни конструкции под формата на котелно помещение с коминна система.

Сред минусите си струва да се отбележи:

 • необходимостта от отделен кабел, водещ до разпределителното табло;
 • модели котли с мощност над 9 kW са проектирани за напрежение 380 V;
 • отоплението на дома ще бъде по-скъпо поради високите тарифи.

Разновидности

Видът на котела се определя от това как той преобразува консумираната електроенергия в топлинна енергия.

Има следните модели:

 • бойлер с нагревателен елемент - резервоар с вградени в него тръбни нагревателни елементи;
 • индукционен котел, чиято работа се основава на ефекта на електромагнитната индукция;
 • електрод - в тях нагряването на охлаждащата течност се дължи на процеса на електролиза.

Снимка на електрически бойлер от един или друг вид ни позволява да заключим, че моделите се различават един от друг по отношение на дизайна и размера.

Възможно е да се даде предпочитание на определен вариант само след задълбочена оценка на техническите му характеристики. Сега повече за всеки тип.

Уреди с нагревателен елемент

Конструкцията на тези котли е проста: резервоарът за охлаждаща течност е оборудван с тръбни нагреватели, които се пускат в действие в съответствие с избрания режим.

Самият нагревателен елемент е изработен от нихром или фехрален проводник, защитен с керамична тръба. Нагрятата намотка през тръбата загрява водата, която след това тече по веригата. Блокът за управление и сензорите за безопасност правят котела лесен за работа.

Индукционни котли

Котелът се състои от метално тяло, изработено под формата на цилиндър и индуктор, поставен в него. В бобината е поставена проводима метална сърцевина. Променливият ток, движещ се по завоите на намотката, създава електромагнитно поле.

Поради вихрови токове сърцевината се нагрява и охлаждащата течност се намира в нея. Работата на битови котли от този тип се извършва на чистота в диапазона от 10 до 100 MHz, така че те са практически безшумни. Постоянната вибрация на устройството не позволява котлен камък да се утаи по стените на нагревателя.

Електродни модели

Загряването на охлаждащата течност в тези котли се дължи на процеса на електролиза. Стоманените електроди са разположени в резервоара от противоположните страни. Движението на разтворени йони възниква поради връзката с мрежата. Освен това около 50 пъти в секунда има промяна в поляритета на електродите. По този начин охлаждащата течност се загрява бързо. Последното е необходимо да се контролира по отношение на плътността.

За правилното функциониране на електродните котли е необходимо предварително приготвяне на слаб воден разтвор на сол.Самите производители посочват необходимите химични и физични характеристики в инструкциите.

Въпросът кой електрически котел е по-добре да изберете се решава индивидуално, като се вземат предвид нуждите и финансовите възможности. Ако възникнат затруднения, винаги можете да се свържете със специалисти или да се консултирате директно в магазина.

Свързване на котела към електрическата мрежа

Най-важната стъпка е свързването на котела към електрическата мрежа. Мощността на оборудването е много висока, така че ще трябва да прекарате отделен кабелен клон към щита.

Освен това в щита трябва да се монтира допълнителен прекъсвач с определен номинален ток. Последното директно зависи от мощността на отоплителния котел.

Например, с индикатор от 8 kW и мрежово напрежение от 220 V, ще се изисква автоматизация от 40 A. Формулата за изчисление е следната: мощността, измерена във ватове, се разделя на напрежението. Малък марж се добавя към резултата.

Кабелът към котела трябва да има подходящо сечение. Можете да го изчислите на ръка: за всеки 10 A трябва да има 1 mm2. В нашия случай е достатъчен кабел 4 mm2.

В случай на несигурност и липса на умения за електрическа работа е по-добре да поверите работата на специалисти. Инструкциите за това как да свържете електрически бойлер със собствените си ръце винаги се доставят със самото оборудване.

Отоплението на къща с електричество не е евтино, но е надежден и лесен за управление процес. След като предварително зададете програмата за работа на котела, е възможно само от време на време да контролирате целия работен процес.

Правилният избор и по-нататъшната работа на отоплително оборудване, което отговаря на изискванията, ще се превърне в ключ към комфортен престой в собствения ви дом.

Снимка на електрически котли

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор