Екран на отоплителната батерия - монтаж на декоративни и защитни елементи (100 снимки)

Познатият външен вид на отоплителните батерии, които не се отличават с разнообразие от форми и цветове, ни кара да мислим за тяхната маскировка. Официалният стил и неутралните цветове на тръбите и радиаторите са почти невъзможни за вписване в стилен интериор без подходящо декоративно покритие.

Готовите панели и части, изработени от различни материали, ви позволяват да инсталирате екрана на батерии със собствените си ръце, но е необходимо да се вземат предвид характеристиките на такива конструкции, които с правилния подход не само ще украсят стаята , но и топлят през отоплителния сезон.

Предимства и недостатъци

Екраните за радиатори, както се вижда от дизайнерските разработки на снимката, създават домашен комфорт и могат да се превърнат във важен елемент на стила. В същото време декоративните кутии и щитове изпълняват и защитна функция, предпазвайки радиаторите от натрупване на прах и механични повреди.

Инсталирането на екрана върху чугунени батерии с висока температура на нагряване е важна мярка за защита срещу изгаряния. Затворените ниши под прозорците също намаляват риска от нараняване, особено в случаите, когато вкъщи има деца.

Изборът на материали и дизайн зависи не само от естетическия вкус, но и от исканията за по-лесно поддържане на чистота и пестене на енергия.

Така че уважаваните панели от естествено дърво неизбежно ще доведат до загуба на топлина, сложният резбован декор ще затрудни почистването. Отворените горна и долна част ще помогнат за намаляване на загубата на топлина, но правят почистването много по-трудно.

Перфорацията е друго задължително условие при производството на декоративни екрани за батерии.Независимо от използвания материал, основният панел трябва да има проходни клетки, които пропускат въздуха. Дизайнерските решения могат да бъдат различни: решетки, ракита, щори или изрязани модели.

Скритите кутийни и панелни конструкции не са запечатани и затова е важно те да се отстраняват лесно, за да се осигури достъп до батериите за чистота и аварийни ситуации.

Могат да се осигурят и капаци, както и странични и долни панели, които могат да се отварят или свалят по време на отоплителния период, за да се увеличи циркулацията на въздуха.

За да се намалят топлинните загуби, вътрешната повърхност на екраните и стената, съседна на батерията, могат да бъдат покрити със специален ролков материал - топлоотразяващ полипропилен или филм с алуминиево покритие.

Изборът на материал за екрана на батерията

Висококачественото дърво е най-благородният материал за декор, от него могат да се направят както елегантни резбовани дантели, така и строги кутии в класически стил. Но когато избирате дървен екран за батерията, ще трябва да се примирите със загубата на топлина и да се погрижите за специално топлоустойчиво покритие, което предотвратява деформацията.

Стандартните метални кутии с решетки като екрани ще ви позволят да прекарате отоплителния сезон практически без загуби. Те абсорбират само 3% топлина. Елитен вариант - ковани екрани от неръждаема стомана.

Евтините пластмасови екрани от икономична класа са лесни за инсталиране и отговарят на стила, но за съжаление те губят външния си блясък много бързо.

MDF е друг често срещан материал за декоративно маскиране на батерии, той е лесен за почистване и има богат избор от цветове и текстури.

В комбинирани версии рамки или кутии от дърво, метал или пластмаса могат да бъдат монтирани с бамбук, сламена ракита или перфориран гипсокартон.

Стъклените паравани са в челните редици на модата и трябва да им обърнете внимание поради тяхната хигиена и издръжливост, при условие че са защитени от механични повреди. Специалната изтънченост на масивните щитове от закалено или витражи не се оспорва.

Съвременните технологии позволяват да се получат всякакви цветови решения, с допълнителни възможности за нанасяне на рисунки и шарки чрез пясъкоструене или дигитален печат.

Възможност за алтернатива

Ако бюджетът не позволява или няма желание да започнете да избирате нов интериорен детайл, който във всеки случай ще изисква допълнителни усилия за грижа, декорирането на самия радиатор може да бъде най-добрият заместител на екрана.

Най-лесният начин е боядисването с обикновена маслена боя. В същото време, за да се постигне ефектът на маскиране, е възможно да въведете батерията, тръбите и съседната стена в един модел.

Стандартният радиатор е удобен обект за реализиране на творчество в любимия ви стил: той може да бъде покрит с chintz модел или живописна картина с помощта на декупаж и акрилни бои или просто да „състари“, за да съответства на стила на таванското помещение.

Фото екрани на отоплителната батерия


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор