Комини за газови котли - основни видове, характеристики на монтажа и изисквания за избор на материали (90 снимки)

При инсталиране на газови котли в частни домове е задължително да се вземат предвид нормите от двата регулаторни документа SNiP 2.04.05-91 и DBN V.2.5-20-2001. Това изискване е измислено с причина, но за да защити жителите на същата къща, доколкото е възможно. И независимо дали собственикът на помещението му го иска, нормите трябва да бъдат спазени.

Повече от веднъж сме виждали снимки на комини за газови котли и сме разбрали приблизително как са подредени и изглежда, че няма да е трудно да оживим това.

Но това не е така, има много норми, които са разписани в едни и същи актове и те трябва не само да се спазват, но и отговорно отношение към тази работа, така че в бъдеще да не се налага да се преработва. В тази статия ще ви кажем как да извършите процедурата правилно.

Изисквания към комина

Както вече споменахме, важно е да се спазват изискванията. Разбира се, ще трябва да прочетете регулаторните документи, но преди всичко искаме да обърнем внимание на най-ключовите моменти:

  • изисквания за диаметъра на комина;
  • вертикалност на отваряне;
  • равномерност и праволинейност;
  • наличието на чадър на върха;
  • наличието на колектор за кондензат.

Диаметърът на комина за котела не трябва да бъде по-малък от диаметъра на изходящата тръба. Не се допускат грешки. Точно този диаметър в актовете е предписан като сечение. Повече е позволено, но по-малко не е позволено.

Отворът, самият комин, трябва да е вертикален.По този начин не позволява на отработените газове да се задържат в отвора и веднага излизат на чист въздух. Помага да се отървете от мухлясалия въздух, който запушва отвора и пречи на газовете да се разтварят. В актовете е предписана малка допустима грешка от 30 °.

Освен това коминът трябва да е идеално равен. Ако е извит, той предотвратява незабавното навлизане на отработените газове в атмосферата, което е недопустимо. В противен случай не само ще се събере кондензат, но и самата структура просто ще се спука с течение на времето.

От желанията можем да отбележим наличието на чадър в горната част на комина. Това не е изискване, а препоръка, която често се взема предвид. Позволява ви да намалите количеството на валежите, тъй като попадането на сняг или дъжд в отвора може да разруши отвора.

Освен това там често падат птици и отломки, което в крайна сметка задължава собственика на помещението постоянно да почиства комина.

Също така се препоръчва да поставите колектор за кондензат, по-добре е да не допускате излишна влага. Водата разрушава всяка структура - тухлата се напуква, а металът ръждясва. За да избегнете ненужни проблеми в бъдеще, по-добре е първоначално да се погрижите за уловителя на конденза.

Проектиране на тръбопроводи и котли

Дизайнът на котлите е разделен според вида на горелките, които са само два вида:

  • отворен;
  • с турбокомпресор.

При отворени горелки се взема въздух от помещението, след което се получава запалване. Те често се наричат ​​атмосферни според вида на работата, в съвременните източници те често се предписват точно с това име.

Има и затворени горелки, при които входящият въздух се вентилира отделно от източника на запалване.В този случай ще ви е необходим коаксиален комин за газов котел, който осигурява отстраняването на въздуха, използван за необходимите цели. Такива комини са две тръби - едната започва чист въздух, а другата премахва отработените газове.

Материали за производството на комина

Монтирането на комин със собствените си ръце е невъзможно без избор на материали. По правило това не е огромен проблем, ако разбирате от котли и знаете точно това взаимодействие на котела с комина.

Днес има три вида материали, които се използват при изграждането на комини:

  • тухла;
  • неръждаема стомана;
  • керамика.

Монтирането на тухлен комин е доста отнемащ време процес и е невъзможно, ако къщата вече е построена. Тъй като самата тухла е тежка, такъв дизайн може допълнително да добави много тегло към стаята, което в крайна сметка ще повлияе на здравината на основата и след това напълно ще доведе до разрушаването на къщата. Този метод е стар, но някога е бил много актуален, най-често използван при изграждането на малки селски къщи.

Комините от неръждаема стомана или керамика са модерни варианти, които са скъпи, но надеждни. Факт е, че дори и с колектор за конденз, излишната влага ще се натрупа във всеки случай.

Събирането само помага да се сведе до минимум натрупването му. Тухлата не издържа на натрупване на влага, докато керамиката и неръждаемата стомана вършат добра работа. Вярно е, че как правилно да направите комин от такива материали е труден въпрос, рядко някой го прави сам.

Снимка на комини за газови котлиСъщо така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор