Комин за пещ - проектиране, монтаж, поддръжка. 120 снимки на модерни дизайни и характеристики на тяхното приложение

За да направите правилното коминно устройство, е необходимо да имате подробна схема на тази структура. Неправилното полагане може да провокира натрупването на вредни токсични вещества на закрито. Такава работа трябва да се извършва от висококвалифициран специалист, който знае всичко за такава структура.

Правилното ниво на тяга на димоотвода гарантира, че въглеродният окис се отстранява бързо от жилищното пространство. Такава конструкция е вид молив, който премахва разяждащите продукти от горенето.

В специализирани отдели са представени няколко модела комини. Те се различават по своята структура и материала, от който са направени. Нашето ръководство предоставя подробни инструкции как да направите комин за печка със собствените си ръце. Препоръките на опитни професионалисти значително улесняват задачата.

Видове комини

Дренажни шахти, през които се отвеждат вредните газове, наситени с продукти от горенето, са необходими не само за стандартни печки, но и за камини и газови котли. Към днешна дата са известни няколко вида комини. Те включват:

Директен стрийминг. Този сорт се счита за популярна сграда, която най-често се използва за подреждане на жилищно пространство. Единственият недостатък на такъв комин е бързата загуба на топлина. В допълнение към токсичните вещества, повечето от топлинната енергия излиза тук.

Правопоточни тръби с прегради. Те задържат по-голямата част от топлината в процеса на горене на материалите.Този дизайн се използва доста често в бани. Такъв дълготраен комин за печка изисква постоянно почистване. Пепелта бързо се утаява върху повърхността на джъмперите, като по този начин предотвратява бързото отстраняване на токсични вещества.

Правопроводен комин с лабиринт. Този сорт има високо разсейване на топлината. Газовете въглероден оксид преминават през множество мостове. Те бързо загряват стените на комина, като по този начин допринасят за максималното отопление на помещението.

Колпакови. Използва се за руската печка. Горещият дим бързо се издига нагоре, където постепенно започва да се охлажда. След това се спуска по дъгата на коминната зидария. Единственият недостатък на такава конструкция е нейното неравномерно нагряване.

Модулен. Изработени са от метална сплав. Предназначени са за газови отоплителни системи. Металните комини за пещи са в състояние да се справят с киселинните съединения на продуктите от изгарянето на метан. Тухлената зидария в този случай бързо ще се срути.

Коминно устройство

Ефективната работа на коминната шахта директно зависи от няколко критерия. Например сечения, височини и материала, от който е направен.

Какво трябва да се има предвид в процеса на устройство с този дизайн:

Опитните експерти препоръчват да изберете цилиндрична форма на комина. На повърхността му се събира минимум сажди. Тази форма задържа максимално генерираната топлина в помещението.

Размерът на изхода на отоплителното устройство трябва да бъде малко по-малък от напречното сечение на канала на комина. Ако диаметърът е малко по-голям, тогава ще ви е необходим допълнителен адаптер, който ще регулира процеса на отстраняване на дима.

Особено внимание трябва да се обърне на хоризонталната част на конструкцията. Топлият въздух се движи бързо нагоре.Тук бързо започват да се утаяват сажди и продукти от горенето.

Контролът на тягата ще помогне за съкращаване на този процес чрез намаляване на дължината на тези сегменти. Те трябва да са по-малко от един метър. Освен това е необходимо да се предвиди колектор за конденз и врати за почистване на комина.

За печка за сауна е най-добре да използвате вертикален комин. В някои случаи може да се постави метална тръба. В процеса на фиксиране се препоръчва да се спазва правилният ъгъл на наклон. Тя трябва да бъде не повече от 2 метра.

Етапи на създаване на вертикален комин

За да създадете коминна шахта, трябва да подготвите следните инструменти и материали. За това ще ви трябва:

  • тухла от първи клас;
  • строителна композиция;
  • ниво;
  • въже за водач;
  • стълба;
  • конструктивна схема.

Създаването на комин включва следните стъпки:

Първият слой е положен от пет тухли. Полагането трябва да е спретнато и равномерно. Следващите редове се правят по същия начин.

Когато се получи необходимата височина, можете да продължите към изграждането на ръба. Всеки следващ ред поставя още 35 ml. Резултатът е стъпаловидна конструкция в областта на тавана.

След като тръбата достигне нивото на тавана, тя започва да се полага според началния етап. Диаметърът на отвора трябва постепенно да намалява.

Последният етап ще бъде премахването на тухлената шахта отвъд покрива. Снимката на комина за пещта показва целия работен процес.

Снимка на комини за пещта

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор