Двуконтурен газов котел - основни видове, принцип на работа, най-добри модели и производители (140 снимки)

Двуконтурните газови котли решават две задачи за подобряване на частна къща: отопление и топла вода. Незаменимите устройства са удобни, надеждни и икономични.

Основните функции на двуконтурните котли са включени в дизайна. Снимката на двуконтурния газов котел показва, че затворените и отворените топлообменни вериги са монтирани така, че охлаждащата течност със затворена верига се нагрява в горивната камера на газ, а водата в отворената верига се нагрява отново поради топлообмен с гореща охлаждаща течност.

Отоплението започва само когато се отвори кран за топла вода, например в кухнята. В този момент специален клапан затваря подаването на топлина към отоплителните тръби.

В продажба има толкова много видове домашни отоплителни уреди, че трябва да решите, преди да купите: „Кой двуконтурен котел да изберете?“.

Познаването на основните характеристики ще ви помогне да направите правилния избор. Списъкът с качества, на които трябва да обърнете внимание: мощност, тип инсталация, ниво на автоматизация.

Мощност

Основното качество на котела е мощността, сервизните инженери на специализираните търговски центрове ще ви помогнат да изчислите необходимата мощност. Информацията за площта на къщата, материала на стените, броя на прозорците, вратите, подовете и други характеристики влиза във формулата за изчисляване на необходимата мощност.

Например, едноетажна къща с площ от 140 кв. m за отопление номинално ще изисква 14 kW мощност. Но за да работи устройството в оптимален режим, е необходимо да добавите поне 10% от мощността. Взема се предвид и географското местоположение на къщите. Колкото по-студено е, толкова повече енергия е необходима.

Капацитетът на топлообменната верига за БГВ се добавя към изчислената скорост на отопление. Захранването с топла вода се изчислява от броя на крановете за топла вода в кухнята, банята, тоалетната.

Тип монтаж

Двуконтурните газови котли за отопление се произвеждат в две версии: под и стена. Мястото за инсталиране зависи пряко от мощността на устройството, стенните котли имат мощност до 20 kW, по-мощните устройства се поставят на пода.

Стенните котли са компактни, външният им вид лесно се вписва в дизайна на баня или кухня. Недостатъкът е ниското производство на топла вода. Проблемът се решава чрез монтиране на бойлера в близост до точката на потребление на вода. Отоплението на охлаждащата течност се извършва на принципа на кондензацията, с което се постига висок топлопренос с ефективност 95%.

Недостатъкът на конденза е, че е необходимо да се поддържа строго определена температура на „връщане“. За да инсталирате такива котли, ще трябва да изчислите отоплителната система.

Горивните камери на стенните котли са направени само затворени. Подаването на въздух и отвеждането на продуктите от горенето става през коаксиален комин. Две тръби с различен диаметър, вложени една в друга, образуват комин.

Продуктите от горенето излизат през вътрешната тръба, студеният въздух се изтегля от улицата през външната тръба. Тягата на котела се осигурява от предвидения в проекта вътрешен вентилатор.

Подовите типове двуконтурни котли, поради техните размери, се поставят в оборудвани помещения. Безопасната работа е гарантирана, ако има система за обмен на захранващи и изгорели газове. Горивната камера на подовите котли е винаги отворена, въздухът навлиза свободно в зоната за изгаряне на газ от околното пространство.

Коминът ще осигури стабилна тяга на такова устройство. Производителят на котела в паспорта посочва минималната височина на коминния канал.

При подовите котли охлаждащата течност се нагрява в горивната камера на принципа на конвекцията, няма строги правила за температурата на връщащата вода.

Ниво на автоматизация

Най-простите газови котли имат тясна функционалност, те имат само ръчен старт, отворена камера, те няма да работят безопасно без директен комин. Най-добрите двуконтурни газови котли са устройства с елементи за автоматизация, външни сензори и няколко режима на работа. Когато избирате такива котли, трябва да погледнете вида на запалването и броя на нивата на отопление.

Електронното запалване е удобна характеристика на моделите с контролен блок, който се свързва към сензор за външна температура. Благодарение на тази схема газовият котел регулира отоплението на отоплителната система.

Котлите с един режим или ниво на отопление са по-евтини от многостепенните единици. Автоматизацията на последния самостоятелно избира режими за поддържане на температурата на нагряване на охлаждащата течност и водата.

След като сте научили необходимите характеристики на газовия котел, е по-лесно да изберете подходящата опция. Сега можете да направите отоплението и отоплението на водата в къщата непрекъснато.

Важно: Трябва да спазвате правилата за инсталиране и работа. Схемата за свързване на двуконтурни котли е показана подробно в инструкциите на производителя. Само при спазване на препоръките работата на устройството ще бъде безопасна и продължителна.

Снимка на двуконтурни газови котли


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор