Налягане в отоплителната система: работно и оптимално налягане. 60 снимки на магистрали с различни конфигурации

Газовите котли са в голямо търсене при създаването на отоплителна система за частна къща. Повечето нови собственици се интересуват от въпроса какво трябва да бъде налягането в отоплителната система. Индикаторът е изключително важен, тъй като от него зависи микроклимата в помещението, безопасността и живота на цялата система.

Разновидности на отоплителни системи

За да имате представа какъв трябва да бъде индикаторът за налягане, първо трябва да помислите какви са отоплителните системи.

Има два вида: отворени и затворени. Особеността на първия е, че разширителният резервоар има връзка с атмосферата, охлаждащата течност циркулира естествено: когато се нагрява, тя се издига, когато се охлажда, тя се спуска. Затворената система не влиза в контакт с атмосферата, охлаждащата течност се движи в нея благодарение на циркулационната помпа.

За правилното функциониране на система от отворен тип, котелът се поставя в най-ниската точка на къщата, а разширителният резервоар в самия връх. Тръба с по-голям диаметър е свързана към изходната тръба на котела, с по-малък - към входа.

Най-популярната е затворената система. Налягането в него трябва да бъде не повече от 1,5-2,5 бара, при малка дължина на веригата и липса на огромен брой нагревателни устройства. Ако къщата е многоетажна и има много стаи, има смисъл да инсталирате допълнителна помпа.

Когато веригата е пълна с охлаждаща течност, в нея може да остане въздух.Когато се обезвъздуши, първоначалното налягане ще намалее, така че ще трябва да се повиши чрез допълнително изпомпване на охлаждащата течност. Имайте предвид, че нагряването ще увеличи налягането.

Редовен мониторинг на налягането

Модерните котли са оборудвани с манометър, който ви позволява да контролирате нивото на налягане. Една точка на измерване обаче няма да бъде толкова информативна. Специалистите препоръчват монтиране на манометър преди циркулационната помпа и непосредствено след нея, в най-високата и най-ниската точка на системата, както и на входните и изходящите тръби на котела.

Устройствата, инсталирани в тръбни разклонителни възли, няма да бъдат излишни. Този въпрос обаче остава по преценка на собственика, като се вземат предвид неговите нужди и финансови възможности.

Инструментите са лесни за управление, самите те трябва да бъдат проверени за точност и изправност. Но как да регулирате налягането в отоплителната система? Първо трябва да установите причината за промяната му.

Причини за растеж

По време на следващата проверка можете да забележите увеличение на манометъра, което показва повишаване на работното налягане в отоплителната система.

Има няколко причини за това явление:

  • повишаването на температурата на охлаждащата течност доведе до нейното разширяване;
  • циркулацията спря.
  • един от вентилите в секцията на веригата е затворен;
  • има въздушен шлюз или запушване;
  • вентилът за подаване на охлаждаща течност постепенно го пропуска в системата;
  • монтажът не е извършен по проект, в нарушение на изискванията за диаметър на тръбите;
  • неизправност на помпата или нейното несъответствие с изискванията за мощност.

След като се установи причината, тя трябва да бъде отстранена. Внезапно повишаване на налягането по време на стабилна работа до този критичен момент може да означава кипене на охлаждащата течност.В този случай е необходимо спешно да се намали подаването на газ към горивната камера.

Съвременните модели котли са оборудвани със специални аварийни клапани, които освобождават критично ниво на налягане. Обикновено те се намират в разширителния съд и на изхода на котела.

Причини за падането

Често собствениците на газови котли се интересуват от въпроса защо налягането в отоплителната система пада. То може да бъде постепенно или внезапно, има две основни причини за това:

  • неизправност на топлообменника;
  • изтичане на охлаждаща течност от веригата.

Повредата трябва да се установи точно и да се опита да се отстрани самостоятелно или с помощта на специалисти.

Има достатъчно места, уязвими за изтичане. Тръбите могат да бъдат запоени лошо, закрепването към радиаторите се оказва ненадеждно, експлоатационният живот на някои компоненти надвишава допустимата граница, има микропукнатини в разширителния съд (в неговата мембрана).

Откриването на теч не винаги е възможно. Трябва внимателно да прегледате пода, ако тръбите са скрити под него, както и всички зони, достъпни за окото. Петна от ръжда или солни отлагания ще показват загуба на плътност.

Някои схеми на вериги ви позволяват да изключвате части от отоплителната мрежа на свой ред, с този подход няма да е трудно да намерите теч.

След като откриете място на понижаване на налягането, е необходимо да го поправите или напълно да смените част от системата. След това го напълнете с охлаждаща течност, изпуснете въздух и проверете качеството на работа. По този начин въпросът какво да се прави, когато налягането в отоплителната система падне, няма да се превърне в неразрешима трудност.

Основното нещо, което трябва да имате предвид, е, че почти всеки проблем с отоплението може да бъде решен, но това води до загуба на комфортен микроклимат, определени финансови и времеви разходи.

Небрежното отношение към този въпрос е изпълнено със загуба на безопасността на живот в частна къща. Ето защо е необходимо изключително внимание и редовно следене на параметрите на системата.

Фото налягане в отоплителната система


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор