Циркулационна помпа - видове, принцип на работа, характеристики на употреба и избор за отоплителна система (95 снимки)

В частните домове е важно да се създаде индивидуална отоплителна система, така че всички стаи да имат нормална температура, за да може човек да бъде там. Именно за тази цел е необходима инсталация на циркулационна помпа.

Защо да инсталирате циркулационна помпа

Неравномерното разпределение на топлината в отоплителната система е един от важните проблеми, които собствениците трябва да решат. На помощ ще дойде циркулационна помпа, която дори можете да направите сами. Това ще помогне да се осигури еднакъв температурен режим във всички жилищни помещения.

Как е подредено и работи устройството

За да започнете работа на затворена отоплителна система в частно домакинство, е необходима помпа. По време на работа течността се нагрява вътре в това циркулационно-помпено оборудване. Стоманен електрически ротор с работно колело е завинтен към устройството, което кара водната охлаждаща течност да преминава през отоплителната система.

Циркулационният помпен агрегат работи с помощта на електродвигател. Принципът на работа на циркулационната помпа е доста прост. Водата навлиза в устройството, което след това се изхвърля в тръбопровода, като лесно преодолява хидравличното съпротивление, което възниква в тръбопровода, радиатора и други устройства.

Избор на циркулационна помпа

В момента има голям брой циркулационни помпи, както чуждестранно, така и местно производство. Те имат сходен дизайн и сходни технически параметри.Най-известните модели са помпи от немски, италиански, датски производители.

Напоследък местните производители започнаха да произвеждат качествени продукти, така че собствениците на жилища все повече ги купуват. Цената също е атрактивна. Тя е много по-ниска от тази на чуждестранните аналози.

Циркулационната помпа трябва да бъде избрана в зависимост от нейните характеристики. По-специално, трябва внимателно да обмислите мощността на устройството.

Най-добрите циркулационни помпи не трябва да бъдат големи и мощни. Но експертите казват, че в частните домакинства няма нужда от такива устройства. Големите устройства ще създадат много шум, а цената им е висока.

За да определите модела на циркулационната помпа, трябва да изчислите колко мощност трябва да има. Изборът се прави в зависимост от:

  • производителност и производителност на котела (мощност);
  • диаметър на тръбата;
  • температура на водата, която циркулира в системата;
  • ниво на налягане на топлоносителите.

За да изберете циркулационна помпа, не можете да напускате дома си. Достатъчно е да видите множество снимки в интернет и да прочетете характеристиките на устройството.

Монтаж и поддръжка на уреда

Преди да инсталирате циркулационната помпа, трябва внимателно да прочетете инструкциите за употреба и схемата на свързване. След това се извършва следната работа:

  • Водата е източена от отоплителната система.
  • Помпата се монтира съгласно схемата на свързване.
  • Течността се излива в отоплителната система.
  • Излишният въздух се отстранява от помпеното устройство, за тази цел се отваря централния винт.
  • Циркулационната помпа се включва.

По време на процеса на инсталиране е необходимо да се гарантира, че помпата е монтирана на връщащата тръба.Ако извършите инсталационната работа неправилно, може да срещнете проблеми. Например, в близките стаи ще бъде прекалено горещо, а в отдалечените стаи няма да има абсолютно никаква топлина.

Понякога по време на работа циркулационната помпа може да се повреди. Една от причините за това е неправилната инсталация.

Трябва да се има предвид, че ако имате специфични умения и знания, можете сами да инсталирате циркулационната помпа, като се позовавате на диаграмата на всеки етап. Но счупеното оборудване във всеки случай трябва да бъде ремонтирано от квалифициран специалист.

За да се елиминира рискът от повреда на циркулационната помпа, е необходимо редовно да се проверява отоплителната система за превантивни цели. Ако има подозрения, които показват началото на развитието на проблеми, струва си да поканите майстор водопроводчик. Той ще провери работата на циркулационната помпа и, ако е необходимо, ще отстрани всички възникнали проблеми.

Снимка на циркулационни помпи

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор