Почистване на комини - 100 снимки на ефективни начини и инструменти за премахване на сажди

В Русия една от най-разпространените професии е била коминочистачът. Хората с тази специалност се катереха по покриви и четкаха тръби. Оттогава методите за почистване на тръби от замърсители са претърпели редица промени. Защо трябва да се почистват комините и какви средства могат да се използват за това, ще разгледаме в тази статия.

По време на изгарянето на горивния материал в тръбата на комина се натрупват остатъчни валежи. Поради големия им брой диаметърът на тръбата се стеснява и това пречи на преминаването на въздушни маси. Натрупването на сажди може да накара дима от пожар да отиде в сградата, вместо нагоре през комина. Освен това голямо количество сажди лесно се запалва и това ще доведе до пожар.

Ако има нужда от почистване на тръбата на комина и няма как да чакате специалист, можете да се справите сами с тази задача. Първо трябва да проучите фотоинструкцията за почистване на комина в интернет. Но все пак е по-добре да се обадите на специално обучено лице и той ще избере подходящия метод за почистване на вашата тръба.

Технологията за почистване на комини се избира в зависимост от суровините, от които са направени тръбите и степента на замърсяване.

Има три метода за почистване:

  • използване на механични средства - четки или сърцевини;
  • с използването на химикали;
  • когато отлаганията на сажди се изгарят с огън.

Почистване на комина с механични средства

Най-разпространеното е механичното почистване на коминната тръба. Методът е доста стар, използван е дори при царя.Почистването се извършва на повърхността на покрива. В края на кабела за огъване са прикрепени сърцевина със среден размер и четка. Сърцевината е прикрепена, за да направи конструкцията по-тежка. Всичко това се вкарва в тръбата и постепенно се спуска надолу, четката ще почисти сажди и други боклуци.

Преди работа е необходимо да носите защита за лице, за да не попаднат сажди и отломки. Също така си струва да използвате оборудване за безопасност, за да не паднете от покрива.

Дизайнът за механично почистване на тръби може да бъде закупен готов, а също така е възможно да го направите сами.

При условие, че коминната тръба е изработена от метал, в допълнение към четката е по-добре да добавите парцал към кабела. Това устройство ще ви позволи да почистите отвора на тръбата по-задълбочено.

Химическо почистване на тръби

Много е трудно да се почисти комина от сажди изключително с помощта на химия. В края на краищата химическите съединения просто помагат да се улесни отстраняването на саждите от повърхността на тръбата.

Невъзможно е напълно да се откаже от използването на механично действие. Редовната употреба на химикали омекотява отлаганията от сажди и ще бъде по-податлива на четкане и парцали. Отдалечените образувания или ще паднат в прозорците на комина, или ще излетят в комина.

Инструментите за химическо почистване могат да бъдат закупени в магазините за битова химия или можете да се доверите на народните методи за омекотяване на сажди.

Солта се добавя в пещта от дълго време. Основното условие: старателно затоплете комина, тогава бучки сажди ще излетят от комина и няма да се разпаднат. След това около един пакет сол се изсипва в пламъка и се добавя гориво, за да се нагрее пещта по-горещо и да се затопли тръбата. При тези условия повече сажди ще изгорят и ще бъдат отстранени през комина.

Солта може да бъде заменена с картофено нишесте (или картофени кори). Принципът на процедурата за почистване на комина е същият като при солта. Трябва да сте подготвени, че когато се използва нишесте, всички сажди, които са паднали, ще паднат.

Изгорелите алуминиеви кутии също помагат за омекотяване на саждите. В този случай алуминият наистина трябва да изгори, в противен случай желаният резултат няма да работи.

Тези народни методи могат да се нарекат най-често срещаните. За тези, които не искат да експериментират с такива продукти, можете да закупите готова химия за почистване на тръби.

Съхранявайте химикали

Химическата промишленост е разработила достатъчно разнообразие от продукти за почистване на коминната тръба. Произвеждат се под формата на прах за пресовани тухли. И според функционалното им предназначение, те отиват за различни видове пещи: отворен или затворен тип. Преди да закупите, не забравяйте да посочите за коя камина ще се използва лекарството.

Използване на топлинните свойства на саждите

Същността на този метод за почистване на комина се крие в горимите свойства на саждите. За да направите това, е необходимо да осигурите достатъчно висока температура в комина и тогава покритието от сажди просто ще изгори. Недостатъкът на тази техника е, че саждите се запалват при 1100 градуса и много тръби просто не могат да издържат на такава топлина.

Освен това има още една отрицателна подробност: с голямо натрупване на сажди, минутите на запалването му приличат на експлозия. Чува се силен трясък и дори се усеща движението на въздуха.

Всичко това, с комбинация от високи температури, не прави този метод безопасен. Ето защо използването на термичния метод като начин за почистване на комина със собствените си ръце е много рисковано.

Така че, ако все пак решите сами да почистите тръбата на комина, съсредоточете се върху метода на механично почистване. Преди прилагането му си струва да проучите структурните характеристики на комина и да съставите стъпка по стъпка инструкции за себе си как да го почистите.

Снимка на процеса на почистване на комина


Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор