Направи си сам печка - основни изгледи, чертежи и диаграми на свързване (100 снимки)

Често отоплението на технически помещения се превръща в огромен проблем. Електричеството е доста скъпо, тъй като води до значителни разходи за отопление. Най-добрият изход в такава ситуация е използването на алтернативни източници на енергия.

За изгаряне на въглища, дърва за огрев и други горива се използват различни печки, включително печка, която се характеризира с достъпност и простота на дизайна.

Какво е шкембе

Печките са намерили широко приложение дори сред нашите предци поради простотата на дизайна.

Нека да поговорим за това от какво се създава ефективна печка със собствените си ръце:

 • от газов цилиндър - подходящ вариант, за който са подходящи пълни модели;
 • от колба също е най-добрият вариант, защото тук има врата, трябва само да прикрепите комин;
 • от варел - най-често от него се правят печки с дълго горене, тъй като капацитетът позволява да се организира доста голяма горивна камера;
 • от сейфа - защо да изхвърляте старата конструкция, ако може да служи добре.

Печките, направени на ръка, са направени от метал с помощта на специален инструмент.

Ако се интересувате как да оборудвате печка със собствените си ръце, тогава нейното устройство е доста просто. Основата включва контейнер, който играе ролята на специална камера, от която трябва да се извади коминът. Отпред се оборудват врати - приготвеното гориво се зарежда през едната, а пепелта се отстранява през втората.

Контейнерът вътре е разделен от стоманена решетка, през която се подава въздух - през него се елиминира пепелта, която се образува при изгарянето на горивото.

Как да създадете тенджера

Що се отнася до инструкциите за създаване на печка, тя не е сложна. На първо място, важно е да вземете решение за материала. Подгответе тези инструменти:

 • Шмиргел за обработка на метални ръбове;
 • Български;
 • Рулетка;
 • устройство за заваряване;
 • Бормашина, както и тренировки.

Свържете се с професионалист, който ще създаде чертежи на направи си сам печка. След това можете да започнете да заварявате пещта с отлично разсейване на топлината.

Шкембе от варел

Един от простите начини е голяма печка от варел. Тя трябва да оборудва решетката, комина и вратите. Производството започва с изграждането на незапалима основа. Подходящ вариант е тухлена зидария, върху която трябва да оборудвате цевта. Създаването му ще отнеме няколко дни. След това пристъпваме към останалата част от работата.

Пред конструкцията е необходимо да се изреже малък отвор за вратата. За тези цели ще ви е необходим прободен трион за работа върху метал.

Съществуващото парче метал е вратата, към която трябва да бъдат прикрепени панти, запек, а също и дръжка. След това друга част от бримките трябва да бъде заварена към цевта. От друга страна трябва да се заварява метална примка за запек.

По-долу съдът за пепел трябва да бъде оборудван с необходимата врата, за която трябва да се разпределят десет процента от общия обем. Вратата се създава по описания по-горе метод, но със сигурност трябва да бъде, защото елиминира пепелта и също така действа като вентилатор. След това можете да започнете да създавате решетки:

 • Отстранете капака от горната част на цевта;
 • Създаваме решетка, като използваме парчета метал;
 • Заваряваме решетката вътре.

Оборудваме необходимия отвор в капака, след което заваряваме сегмент с подобен диаметър като отвор за комина. След това заваряваме капака.

Мини печка, направена от себе си, е готова, сега е необходимо да оборудвате комина и да заредите дърва за огрев в контейнера, за да го запалите.

Създадохме печка със собствените си ръце, снимките могат да се видят на уебсайта. Тя има изключително просторна стая. Важно е да се обърне специално внимание на факта, че в горната част на капака може да се направи дупка. Можете да използвате не варел, а цилиндър или малко парче тръба с необходимия диаметър.

Конструктивна модернизация

За да увеличите ефективността на печката, можете да използвате ламарина, която затваря конструкцията от три части. Металът предпазва корпуса. Това обаче не е всичко - вътре има течение, възниква конвекция. В тази връзка ефективността на пещта се увеличава.

Друг етап от модернизацията е подреждането на определен завой на комина. Въпросът е, че през него се елиминира топлината. Чрез удължаване на дължината на комина с хоризонтална секция, той може да се използва за отопление на помещения. Недостатъкът на този подход е отлагането на огромно количество сажди.

Друго изобретение е печка, оборудвана на вода. Това ще даде възможност за повишаване на ефективността на отоплението, както и минимизиране на разхода на гориво. Такава тенджера работи с вода.

В това изпълнение се използва конвертор, който разделя парата. В резултат на функционирането му в камерата се образува пламък. Няма да е възможно да се извърши такава модернизация самостоятелно, но в бъдеще е напълно възможно.

Направи си сам снимка на буржуйка

Също така препоръчваме да посетите:

Препоръчваме да прочетете:

Термостат на батерия - съвети за избор